Повишен ниво шећера у крви може бити последица конзумирања великих количина прерађених угљених хидрата, али и лоших животних навика.
Храна није једини узрок високог шећера у крви. Када помислите на то, вероватно вам одмах на ум падне то колико слаткиша једете. Унос угљених хидрата има значајну улогу у нивоу шећера у крви, било да се налазе у воћу, житарицама или слаткишима. Међутим, не утичу само они на ниво шећера. Неке навике које немају никакве везе с храном утичу на то како тело регулише шећер.
1. Стрес
Под стресом се ослобађају хормони, попут адреналина и кортизола. Отпуштање ових хормона повећава будност и производњу енергије - што значи да ће шећер у крви скочити, али у тим краткорочним ситуацијама, тај енергетски скок је заправо пожељан. Морате бити будни и пуни енергије како бисте се носили са стресном ситуацијом. И када се тај стресор уклони, ниво ових хормона враћа се у стање мировања и све је поновно уравнотежено. Проблем настаје када је стрес стално присутан у животу. Хронично висок ниво кортизола може хронично повисити ниво шећера у крви, пише „миндбодyгреен“.
2. Недовољно сна
Недостатак сна такође може подстакнути пораст нивоа кортизола током дана, односно повећање глукозе и учинити да тело мање ефикасно снижава висок ниво шећера у крви. Недовољно сна може пореметити хормоне глади, па ћете приметити да сте више гладни током дана када се нисте лепо наспавали. Препоручује се 7-8 сати сна сваке ноћи.
3. Недовољно активности
Нередовно кретање такође је повезано с повишеним нивоом шећера у крви. Мишићима је потребна енергија за кретање током вежбања и они ће користити глукозу из крви као гориво. Истраживачи су 2022. године открили да је ходање, чак и стајање од 2 до 5 минута, сат или два након јела, довољно да се оствари значајан утицај на ниво глукозе у крви. Интензивније вежбање има још већи учинак.
4. Време јела
Важно је и када једете. Метаболизам је активнији ујутру, што значи да је организам спремнији за бољу разградњу хране и искоришћавање глукозе из крви. Када једете касно увече, непосредно пре спавања, треба више времена да тело глукози искористи.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ