Регулише крвни притисак, смањује холестерол, спречава стварање плака у венама и артеријама
Многима је познато да је тамна чоколада изврсна за дијету, али је исто тако мање познато да је овај врста чоколаде богат извор антиоксиданата. Она може да побољшати здравље и смањи ризик од срчаних болести.
Прочитајте још: Верници, почиње ускршњи пост: Ево шта треба да знате и ко НИКАКО НЕ СМЕ ДА ПОСТИ
Она побољшава проток крви и снижава крвни притисак, смањује оксидовани ЛДЛ холестерол, спречава стварање плака у венама и артеријама.
Најновија истраживања показују да већа коцка тамне чоколаде дневно битно смањује таложење лошег холестерола на зидовима крвних судова. Такође, може да ублажи и симптоме хроничног умора.
Осим тога црна чоколада побољшава мождане функције већ након пет дана конзумирања због стимулације протока крви у мозак. Ово је посебно значајно за старије људе који пате од блажих облика деменције, или се опорављају од лакших можданих удара. Чоколада ублажава дуготрајни кашаљ, тврде стручњаци, а да је њен састојак теобромин троструко ефикаснији од синтетичког лека који преписују лекари.
Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ
Како су показале научне студије, висок ниво антиоксиданса полифенола који се налази у тамној чоколади знатно ублажава штету коју праве слободни радикали у организму. На тај начин се смањује ризик од појаве карцинома.