Цедите лимун и поморанџу и избегавајте зашећерене сокове.
Зашећерени воћни сокови у већим количинама опасни су за срце и знатно повећавају ризик од преране смрти од срчаних и других обољења, објавили су амерички научници, а преноси часопис Medicalexpress.
Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?
Закључак је донет после истраживања
Научници су пратили 18.000 испитаника током шест година, а резултате истраживања представили су на конференцији Америчког кардиолошког удружења.
Установили су да је код оних који дневно пију више од 6,8 децилитара слатких напитака, ризик од смрти од срчаних и других болести два пута већи од оних који дневно у просеку конзумирају мање од 3,4 децилитра.
Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!
Пектина има највише у цитрусима Фото: Пиксабеј
Пектина има највише у јабукама
Истраживачи из Велике Британије открили су да храна која садржи пектин, а највише га има у цитрусима и јабукама, може да помогне смањењу ефеката болести бубрега. Наиме, научници Института за дечје здравље универзитета Лондонског колеџа успешно су демонстрирали да облик пектина, модификовани цитрус пектин (МЦП), може драматично да смањи оштећења бубрега током времена, уз значајно побољшање хиљада живота.
Прочитајте још: Експрес тест на корону: Прехлада, грип или КОВИД-19? (10 рецепата)
Процењује се да се 47.000 људи у Уједињеном Краљевству лечи од отказивања бубрега сваке године, а број пацијената се повећава за пет одсто годишње.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ