Потражите ове зачине у вашој кухињи.
Они су кључ укусних рецепата и често су фактор који јелу даје осећај места и порекла. Исти протеини, житарице и поврће, једноставно припремљени са различитим зачинима, резултираће потпуно различитим искуствима у храни.
Прочитајте још: Да ли знате која је ово биљка? Њено уље је једно од најмоћнијих бораца против бактерија, гљивица и вируса! (РЕЦЕПТ)
Поред тога што су ароматичне бомбе, зачини имају и невероватне здравствене бенефиције (повезане са њиховим биоактивним једињењима) које се рекламирају још од времена древних цивилизација. А захваљујући модерној науци, многи од ових зачина и њихова благотворна својства по организам потврђени су кроз истраживања.
Три зачина која треба да има свака кухиња:
Цимет
Здравље
Постоје бројне студије које показују ефекте смањења глукозе у крви помоћу цимета, укључујући студију из 2020. године која је показала да само 500 милиграма цимета (око ¼ кашичице) три пута дневно може смањити ниво глукозе у крви код људи са предијабетесом. Биоактивна једињења цимета заједно имају антиоксидативне, антимикробне, антиканцерогене и антифунгалне активности. Постоје чак и неки прелиминарни докази да цимет може помоћи у смањењу укупног холестерола и триглицерида.
Кухиња
У кухињи цимет се обично користи у овсеној каши и слатким десертима. Штапићи цимета могу се користити за убацивање ароме цимета у напитке, као што су цимет чај или кафа, или додати током процеса кувања течности за динстање, чорби или сосу од парадајза или чак пиринчу.
Куркума
Здравље
Благодати куркуме за здравље су бројне, а њено активно једињење куркумин је једна од најчешће проучаваних фитохемикалија због својих моћних антиинфламаторних и антиканцерогених благодати. Неке студије показују да куркумин може инхибирати раст ћелија тумора.
Куркума се такође истражује у вези са здрављем црева и мозга, а такође може помоћи у смањењу укупног холестерола и триглицерида.
Кухиња
Куркума се може додати разним намирницама, од поврћа и житарица до супа и варива, и наравно карија, као и смутијима и грицкалицама, попут орашастих плодова и кокица зачињених куркумом.
Кључни је састојак „златног млека“, због своје златне нијансе. Да би се оптимизовала апсорпција, куркуму је најбоље конзумирати након што је загрејана у некој врсти масти (уље или путер) и упарена са пиперином, активним састојком црног и белог бибера.
Семе коморача
Здравље
Активно једињење анетол је оно што коморачу даје изражену арому и укус аниса, као и његове здравствене предности. Анетол има антиинфламаторна, антимикробна и антиоксидативна својства, као и помоћ у варењу. Само 1 кашика семена коморача доноси 2 грама влакана и одличан је извор мангана (важан минерал за разне телесне функције, укључујући метаболизам, апсорпцију калцијума, регулацију шећера у крви, функцију мозга и нерва). Семе коморача такође садржи калцијум, гвожђе, магнезијум и калијум.
Прочитајте још: Решите се мамурлука уз ОВЕ намирнице: Закорачите енергично у нови дан!
Кухиња
Семе коморача користи се у слатким и сланим јелима широм свијета. У ајурведској медицини се обично жваће и једе након оброка како би помогао у варењу. Семе коморача може се додати хлебу и крекерима пре печења, као и користити у мешавинама зачина за рибу, пилетину и морске плодове.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ