Potražite ove začine u vašoj kuhinji.
Oni su ključ ukusnih recepata i često su faktor koji jelu daje osećaj mesta i porekla. Isti proteini, žitarice i povrće, jednostavno pripremljeni sa različitim začinima, rezultiraće potpuno različitim iskustvima u hrani.
Pročitajte još: Da li znate koja je ovo biljka? NJeno ulje je jedno od najmoćnijih boraca protiv bakterija, gljivica i virusa! (RECEPT)
Pored toga što su aromatične bombe, začini imaju i neverovatne zdravstvene beneficije (povezane sa njihovim bioaktivnim jedinjenjima) koje se reklamiraju još od vremena drevnih civilizacija. A zahvaljujući modernoj nauci, mnogi od ovih začina i njihova blagotvorna svojstva po organizam potvrđeni su kroz istraživanja.
Tri začina koja treba da ima svaka kuhinja:
Cimet
Zdravlje
Postoje brojne studije koje pokazuju efekte smanjenja glukoze u krvi pomoću cimeta, uključujući studiju iz 2020. godine koja je pokazala da samo 500 miligrama cimeta (oko ¼ kašičice) tri puta dnevno može smanjiti nivo glukoze u krvi kod ljudi sa predijabetesom. Bioaktivna jedinjenja cimeta zajedno imaju antioksidativne, antimikrobne, antikancerogene i antifungalne aktivnosti. Postoje čak i neki preliminarni dokazi da cimet može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida.
Kuhinja
U kuhinji cimet se obično koristi u ovsenoj kaši i slatkim desertima. Štapići cimeta mogu se koristiti za ubacivanje arome cimeta u napitke, kao što su cimet čaj ili kafa, ili dodati tokom procesa kuvanja tečnosti za dinstanje, čorbi ili sosu od paradajza ili čak pirinču.
Kurkuma
Zdravlje
Blagodati kurkume za zdravlje su brojne, a njeno aktivno jedinjenje kurkumin je jedna od najčešće proučavanih fitohemikalija zbog svojih moćnih antiinflamatornih i antikancerogenih blagodati. Neke studije pokazuju da kurkumin može inhibirati rast ćelija tumora.
Kurkuma se takođe istražuje u vezi sa zdravljem creva i mozga, a takođe može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida.
Kuhinja
Kurkuma se može dodati raznim namirnicama, od povrća i žitarica do supa i variva, i naravno karija, kao i smutijima i grickalicama, poput orašastih plodova i kokica začinjenih kurkumom.
Ključni je sastojak „zlatnog mleka“, zbog svoje zlatne nijanse. Da bi se optimizovala apsorpcija, kurkumu je najbolje konzumirati nakon što je zagrejana u nekoj vrsti masti (ulje ili puter) i uparena sa piperinom, aktivnim sastojkom crnog i belog bibera.
Seme komorača
Zdravlje
Aktivno jedinjenje anetol je ono što komoraču daje izraženu aromu i ukus anisa, kao i njegove zdravstvene prednosti. Anetol ima antiinflamatorna, antimikrobna i antioksidativna svojstva, kao i pomoć u varenju. Samo 1 kašika semena komorača donosi 2 grama vlakana i odličan je izvor mangana (važan mineral za razne telesne funkcije, uključujući metabolizam, apsorpciju kalcijuma, regulaciju šećera u krvi, funkciju mozga i nerva). Seme komorača takođe sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum i kalijum.
Pročitajte još: Rešite se mamurluka uz OVE namirnice: Zakoračite energično u novi dan!
Kuhinja
Seme komorača koristi se u slatkim i slanim jelima širom svijeta. U ajurvedskoj medicini se obično žvaće i jede nakon obroka kako bi pomogao u varenju. Seme komorača može se dodati hlebu i krekerima pre pečenja, kao i koristiti u mešavinama začina za ribu, piletinu i morske plodove.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU