Суво овће садржи антиоксидансе, фолну киселину, витамин Б и много влакана.
Уместо слаткиша једите суво воће. Сушене кајсије, бруснице, суво грожђе, смокве и шљиве су најбољи избор за ужину, јер су права енергетска бомба препуна влакана.
Прочитаје још: Посластица која не гоји: Набавите шаку боровница и засладите се!
Суво воће садржи и антиоксидансе, витамин Б и фолну киселину. Међутим, у сувом воћу је и већа количина шећера нег у свежем, што је такође одлично за оне којима је потребно да брзо добију енергију.
Уједно, то је и упозорење за оне који желе да држе дијету или имају висок шећер у крви. Рецимо, шоља свежег грожђа има 23 грама шећера (104 калорије), а сувог грожђа 116 грама шећера (520 калорија).
Препоручена дневна доза је једна шоља, највише две!
Препоручена дневна доза сувог воћа су једна, највише две шоље дневно. Уједно, не смете јести слаткише, веж треба да буду замена за њих.
Потребу за слаткишима успешно можете да задовољите са неколико плодова сушеног воћа. Иначе, суво воће је врло богато бројним минералима, а нарочито калијумом и магнезијумом.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Примера ради, у 100 грама сувог воћа просечно има 600 до 800 милиграма калијума, а у сувим кајсијама чак 1.370. У сто грама сувих банана, још више - 1.490 милиграма. Кајсије имају и рекордну количину бета-каротена - 4.620 милиграма у 100 грама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ