Снажан су антиоксиданс.
Готово да и не постоји домаћинство у чијем се фрижидеру не крије барем једна теглица киселих краставаца. И док је салата од свежег поврћа прилог број један, ове киселе посластице итекако би се требале наћи у вашем менију. Ево и зашто.
Кисели краставчићи садрже велику количину воде, протеине, врло мало масноће и прехрамбена влакна. Исто тако, ове киселе грицкалице богати су извор минерала међу којима су и гвожђе, калијум, натријум и фосфор. Садрже и витамине попут витамина Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин, и тиамин.
Прочитајте још: Хладно време и ЈАКА ХРАНА затварају КРВНЕ СУДОВЕ! Једна намирница из кухиње решава овај проблем, ево и како
Све споменуте нутритивне вредности ово једноставно припремљено поврће чини врло здравим и корисним за наше тело.
1. Снажан су антиоксиданс - штите тело од слободних радикала - нестабилних хемикалија које оштећују ћелије у нашем организму.
2. Изврстан су пробиотик - балансирају пробаву и убрзавају стварање добрих бактерија које су кључан део наше здраве пробаве.
Фото: Депозит
3. Чувају јетру - осим што побољшавају пробаву, кисели краставци штите и јетру и помажу јој да се филтрирају токсини из организма.
Прочитајте још: Удахните их ДУБОКО и припремите напитак за ЈАЧАЊЕ ЦЕЛОГ ОРГАНИЗМА
4. Спречавају настанак чира на желуцу - чир је унутарња рана на зиду желуца, односно оштећење мембране узроковано киселинама. Кисели краставчићи штите желудац и спречавају настајање чирева.
5. Помажу код дијабетеса - истраживање је показало како кисели краставчићи стабилизирају ниво хемоглобина - протеина у црвеним крвним зрнцима које преносе кисеоник. Киселост краставчића помаже и у контроли дијабетеса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ