Чињеница је да све већи број савремених људи пати од повишеног холестерола.
Још је незахвалније сазнање да многи од њих немају проблема са прекомерном тежином, нити показују било какве симптоме високог холестерола. Нажалост све већи број њих постаје жртва можданих или срчаних обољења. Али пре него што вас обузме паника, откривамо вам како са лакоћом можете да регулишете ниво холестерола код куће.
Најчешћу узроци високог холестерола:
- храна богата засићеним и транс-мастима
- прекомерна тежина
- неактивност
- старосно доба
- наследни фактор
Прочитајте још: Здрави људи ове три ствари раде сваки дан
Есенцијална уља
Есенцијално уље лимунове траве се највише користи због својих аналгетичких и противупалних ефеката. Оно помаже при смањању нивоа холестерола и проширењу крвних судова, како би ток крви у њима био несметан. Две капи еснецијалног уља лимунове траве растворене у чаши воде потребно је конзумирати два пута дневно.
Фото: Депосит
Витамини
Познато је да витамини Б3, Е и Ц смањују ниво холестерола у крви. Заједничким снагама они сузбијају симптоме виског холестерола попут атеросклерозе смањујући накупљање холестерола у артеријама. Храна богата овим витаминима укључује цитрусе, зелено лиснато поврће, пилетину, печурке, туњевину, бадеме и слатки кромпир.
Рибље уље
Рибље уље је одличан извор омега 3 масних киселина. Редован унос ових масних киселина је један од најбољих и најлакших начина за смањење нивоа холестерола у организму. Такође оно помаже и у смањењу ризика од срчаних обољења. Риба попут сардине, лососа, скуше и туне је посебно препоручљива, али можете одабрати и суплементе у виду рибљег уља.
Фото: Депосит
Прочитајте још: Комбинација ЦИМЕТА и МЕДА: Шта би све могла да донесе нашем организму
Бели лук
Бели лук садржи једињење које се назива алицин које се ослобађа када га згњечите. Доказано је да управо ово једињење доводи до природног смањења холестерола у крви. Ситно сецкани и згњечени бели лук можете додати салатама ширег спректра. Пожељно је да га конзумирате свакодневно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ