Бадеми су међу најпопуларнијим коштуњавим воћем на свету.
Бадеми су веома хранљиви и богати здравим мастима, антиоксидансима, витаминима и минералима. Имају велику количину хранљивих материја, а представљају јестиво семе дрвета бадема. Пореклом су са Блиског истока, а продају се сирови или печени. Такође се користе за производњу бадемовог млека, уља, маслаца, брашна или марципана.
Шака бадема има 161 калорију и 2,5 грама сварљивих угљених хидрата.
Бадеми су пуни антиоксиданата
Бадеми су одличан извор антиоксиданата. Антиоксиданси помажу у заштити нашег организма оксидативног стреса, а тиме нас шитит од бројних здравствених пробелма.
Бадеми су богати витамином Е
Витамин Е је породица антиоксиданата растворљивих у мастима. Ови антиоксиданти имају тенденцију да се накупљају у ћелијским мембранама у телу, штитећи ћелије од оксидативних оштећења. Бадеми су међу најбољим светским изворима витамина Е, пише Хеалтхлине.
Прочитајте још: ТРИ одлична разлога зашто свака жена после 40. треба редовно да једе смокве
Контролишу шећер у крви
Имају мало угљених хидрата, али пуно здравих масти, протеина и влакана. То их чини савршеним избором за особе са дијабетесом. Још једна благодат бадема је њихова изузетно велика количина магнезијума. Магнезијум је минерал укључен у више од 300 телесних процеса, укључујући и контролу шећера у крви.
Снижавање крвног пририск
Магнезијум у бадемима може додатно да помогне у снижавању нивоа крвног притиска. Висок крвни притисак један је од водећих покретача срчаног удара. Недостатак магнезијума снажно је повезан са високим крвним притиском.
Конзумирање бадема смањује глад,
Бадеми имају мало угљених хидрата, а богати су протеинима и влакнима. Познато је да и протеини и влакна повећавају осећај ситости. Ово може да вам помогне да једете мање калорија.