Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЧИН ДА ОТКЛОНИТЕ БОЛ: 9 најбољих вежби за вратну кичму

Доносимо вам 9 најбољих вежби за вратну кичму, које поправљају држање и отклањају бол у врату.

1726140046_shutterstock_2409684955.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Посебне вежбе које промовишу флексибилност кичме и помажу у одржавању мишића врата у тонусу веома су корисне за лепоту и здравље.

Ова серија вежби има за циљ развијање правилног положаја главе, што је важно за држање. Жена чија је глава спуштена или увучена у рамена када хода изгледа непривлачно. Погрешан положај главе се понекад примећује код девојака које покушавају да сакрију спољашње знаке сазревања, на пример, да су високе изнад својих година. Опуштена глава је резултат ослабљеног мишића врата. Опуштени мишићи врата се појављују као боре. Врат са двоструком брадом такође погоршава изглед . Због тога је потребно ојачати мишиће врата редовним вежбама.

Специјалне вежбе за флексибилност кичменог стуба

Многе жене имају проблема са вратном кичмом, посебно оне које на послу дуго седе у истом положају, гледајући све време у истом правцу. То доводи до очвршћавања мишића или смањења обима покрета, а на вратном делу кичме се развијају промене, што често изазива главобоље и друге поремећаје. Због тога су веома важне посебне вежбе које промовишу флексибилност кичменог стуба.

Такође треба да обезбедите правилан положај главе док се одмарате, спавате на тврдом кревету и само на равном јастуку.

1. Седећи на столици, спојите руке изнад главе, испреплетите руке и ставите дланове на главу. Повуците врат према горе, притисните главу длановима надоле, а затим отпустите притисак из руку и врата.

2. Седећи са прекрштеним ногама (“турски”), савијте се напред, назад, у страну, направите кружни покрет главом, затим у стојећем положају, стопала у ширини рамена, руке на струку. Током вежбе пратите своје дисање (при савијању напред издахните; при савијању уназад удахните).

3. Лезите на стомак, ослоните се на подлактице. Слободно спустите главу, а затим повуците напред као да настављате торзо. (Вежба истеже, јача и опушта мишиће врата).

4. Док лежите на стомаку, ухватите се за савијене ноге, забаците главу уназад и поново лезите на стомак уз издисај.

5. Станите на један корак од зида, наслоните се леђима на њега, одмакните карлицу и труп од зида и додирујте само цервикално-окципиталну регију, па се поново наслоните леђима на зид. (Вежба за јачање дубоких мишића врата).

6. Док седите или стојите, лагано нагните главу уназад и гурните браду напред што је више могуће.

7. Стојећи са скупљеним ногама, ставите тежу књигу на главу и испружите врат према горе, истовремено спустите рамена, а руке пустите да слободно висе уз тело. Затим опустите мишиће.

8. Седећи са раздвојеним ногама и ослањајући се рукама иза тела, окрените се улево, десном руком додирните под иза левог длана, погледајте уназад, вратите се у почетни положај. Поновите вежбу на другој страни.

9. Седећи, савијте колена, ухватите их рукама и нагните се уназад тако да вам руке буду потпуно исправљене, забаците главу уназад, истегните врат што је више могуће и удахните, затим исправите главу и издахните. (Вежба за јачање мишића леђа и вратних пршљенова јача мишиће, чија млохавост доприноси формирању двоструке браде).

10. Стојећи на коленима са нагласком на длановима, наизменично нагињите и забаците главу уназад, направите кружни покрет главом удесно и улево.

11. Седећи са савијеним ногама, стисните руке у шаке, ставите једну на другу и њима подуприте браду, подижући лактове до нивоа шака. Нагните главу према отпору руку - шаке подигните главу на горе.

12. Лежећи на леђима, руке слободно леже дуж тела, савијте главу и истовремено савијте стопала. Вратите се на почетну позицију, испружите ноге.

13. Лезите на леђа на подигнуту површину, са главом даље од ивице подигнуте платформе. Спустите главу на груди, нагните је уназад и правите кружне покрете.

14. Седећи са савијеним ногама, руке на појасу, нагните главу удесно, лево, забаците уназад, исправите главу.

15. Стојећи са ногама у ширини рамена, окрените главу улево и нагните торзо уназад, затим се исправите и окрените главу. Урадите исто у другом правцу.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas