Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УОБИЧАЈЕНА НАВИКА У АВИОНУ ЈЕ ОПАСНА! Стручњаци упозоравају путнике: "Нисмо знали да је ефекат тако јак"

Пре него што посегнете за чашом вина или коктелом у авиону, размислите двапут!

1720012838_shutterstock_2142801059.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Пијење алкохола током лета може да представља опасност по здравље, чак и за младе и здраве путнике, према новој студији. Дакле, ако сте навикли да узмете чашу вина или коктел у авиону, размислите двапут! Комбинација конзумирања алкохола, сна и ниске концентрације кисеоника на великим надморским висинама ставља на искушење кардиоваскуларни систем и продужава трајање хипоксемије, односно ниског нивоа кисеоника у крви.

Истраживачи са Института за ваздухопловну медицину Немачког центра за ваздухопловство и Универзитета у Ахену такође су приметили да ова навика смањује квалитет сна и препоручили авио-компанијама да ограниче конзумацију алкохолних пића у авионима. Ева-Марија Елменхорст, коауторка студије, рекла је за НБЦ Неwс да је тим био "изненађен када је видео да је ефекат био тако јак" и препоручила избегавање конзумирања алкохола током лета.

Спавање током лета већ погоршава смањење засићености крви кисеоником узроковано смањеним атмосферским притиском у кабинама авиона, показује студија. Под додатним ефектом конзумирања алкохола, лабораторијски тестови су показали да је засићеност крви учесника смањена још више, број откуцаја срца се повећао и дубок сан смањен.

Чак су и "млади и здрави учесници" искусили убрзање откуцаја срца током спавања, према студији. Веће дозе алкохола могле би да појачају ове примећене ефекте, потенцијално повећавајући ризик од здравствених компликација и хитних медицинских случајева током лета, посебно међу старијим особама и онима са већ постојећим здравственим стањима.

Остали ризици приликом летења авионом
Дуготрајно стајање у авиону може да доведе до дубоке венске тромбозе, стања у којем се крвни угрушци формирају у дубоким венама ногу. Симптоми укључују оток, бол и осетљивост у ногама, али понекад ово стање може да буде асимптоматско, што га чини још опаснијим. Ако угрушак путује у плућа, може да изазове плућну емболију, компликацију која може да буде фатална.

Одређене групе људи су склоније ризику током дугих летова:

Особе са историјом дубоке венске тромбозе или плућне емболије
Особе са породичном историјом кардиоваскуларних болести
Особе са прекомерном тежином или гојазношћу
Труднице

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas