Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У КОЈЕ ВРЕМЕ СЕ БУДИТЕ? Идеалан сат зависи и од година - тело се одмара, а мозак памти све!

У које време идете на спавање и будите се? У наставку сазнајте који сат је идеалан!

1719578363_shutterstock_2229882499.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Идеалан сценарио је када устанемо рано и ујутру се пробудимо одморни и спремни за нове изазове. Међутим, добро знамо да то није увек могуће. Због превелике одговорности не можемо рано да одемо у кревет. Дакле, у које време треба да одемо у кревет и да се пробудимо осећајући се освежено, а које је најбоље време за буђење?

Здрав сан је веома важан. Тада наше тело има времена да се регенерише и наш мозак може да запамти и обради све што се догодило тог дана. Према мишљењу стручњака, треба обратити пажњу на два аспекта који ће нам помоћи да побољшамо квалитет сна. Све је у његовој количини и доследности током времена. На шта још треба да обратимо пажњу?

Већина стручњака препоручује одраслима да спавају најмање седам сати ноћу. Ипак, то заиста зависи од тога колико имате година. Погледајте однос између старости и препоручене количине сна:

0-3 месеца - 14-17 сати
4-12 месеци - 12-16 сати
1-2 године - 11-14 сати
3-5 година - 10-13 сати
9-12 година - 9-12 сати
13-18 година - 8-10 сати
18-60 година - минимално 7 сати
61-64 године - 7-9 сати
65 година и више - 7-8 сати


Најбољи сати за спавање
Циркадијални ритам је термин који описује природни распоред мозга спавања и буђења. Могло би се рећи да је то наш унутрашњи сат. Свако од нас доживљава природно смањење будности и повећану будност током дана. Истраживања су показала да нам се највише спава између 13:00 и 15:00 и између 2:00 и 4:00. Циркадијални ритам такође одређује ваш природни распоред спавања и јутарњег буђења. Важно је то радити у редовно време. Ово ће помоћи вашем мозгу да се брже навикне на овај распоред. На крају ћете доћи до тачке у којој можете без проблема да заспите и пробудите се пре будилника.

Како одредити оптимално време за одлазак у кревет и устајање?
Најбоље време за спавање је када можете да постигнете количину сна коју препоручују стручњаци за вашу старосну групу. На пример, ако морате да устанете у 6 ујутру, требало би да будете у кревету до 23 сата. Успостављање распореда спавања ће такође бити од помоћи. Међутим, важно је да га пратите сваки дан, чак и викендом. Ако током недеље устајете у 7 сати, а у суботу или недељу дозволите себи да легнете до поднева, понедељак ујутру може да вам буде посебно тежак.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas