Oglas
· · Komentari: 0

U KOJE VREME SE BUDITE? Idealan sat zavisi i od godina - telo se odmara, a mozak pamti sve!

U koje vreme idete na spavanje i budite se? U nastavku saznajte koji sat je idealan!

1719578363_shutterstock_2229882499.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Idealan scenario je kada ustanemo rano i ujutru se probudimo odmorni i spremni za nove izazove. Međutim, dobro znamo da to nije uvek moguće. Zbog prevelike odgovornosti ne možemo rano da odemo u krevet. Dakle, u koje vreme treba da odemo u krevet i da se probudimo osećajući se osveženo, a koje je najbolje vreme za buđenje?

Zdrav san je veoma važan. Tada naše telo ima vremena da se regeneriše i naš mozak može da zapamti i obradi sve što se dogodilo tog dana. Prema mišljenju stručnjaka, treba obratiti pažnju na dva aspekta koji će nam pomoći da poboljšamo kvalitet sna. Sve je u njegovoj količini i doslednosti tokom vremena. Na šta još treba da obratimo pažnju?

Većina stručnjaka preporučuje odraslima da spavaju najmanje sedam sati noću. Ipak, to zaista zavisi od toga koliko imate godina. Pogledajte odnos između starosti i preporučene količine sna:

0-3 meseca - 14-17 sati
4-12 meseci - 12-16 sati
1-2 godine - 11-14 sati
3-5 godina - 10-13 sati
9-12 godina - 9-12 sati
13-18 godina - 8-10 sati
18-60 godina - minimalno 7 sati
61-64 godine - 7-9 sati
65 godina i više - 7-8 sati


Najbolji sati za spavanje
Cirkadijalni ritam je termin koji opisuje prirodni raspored mozga spavanja i buđenja. Moglo bi se reći da je to naš unutrašnji sat. Svako od nas doživljava prirodno smanjenje budnosti i povećanu budnost tokom dana. Istraživanja su pokazala da nam se najviše spava između 13:00 i 15:00 i između 2:00 i 4:00. Cirkadijalni ritam takođe određuje vaš prirodni raspored spavanja i jutarnjeg buđenja. Važno je to raditi u redovno vreme. Ovo će pomoći vašem mozgu da se brže navikne na ovaj raspored. Na kraju ćete doći do tačke u kojoj možete bez problema da zaspite i probudite se pre budilnika.

Kako odrediti optimalno vreme za odlazak u krevet i ustajanje?
Najbolje vreme za spavanje je kada možete da postignete količinu sna koju preporučuju stručnjaci za vašu starosnu grupu. Na primer, ako morate da ustanete u 6 ujutru, trebalo bi da budete u krevetu do 23 sata. Uspostavljanje rasporeda spavanja će takođe biti od pomoći. Međutim, važno je da ga pratite svaki dan, čak i vikendom. Ako tokom nedelje ustajete u 7 sati, a u subotu ili nedelju dozvolite sebi da legnete do podneva, ponedeljak ujutru može da vam bude posebno težak.

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas