Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВШТЕНИК РЕШИО НЕДОУМИЦУ КОЈА МУЧИ МНОГЕ: Да ли се младенци могу венчати у цркви током ПЕТРОВДАНСКОГ поста?

Ово су правила која се морају испоштовати, а односе се и на весеље

1719823600_Foto-Shutterstoc-SPC.jpg
Фото: Схуттерсток, СПЦ
Oglas

Венчање је један од најлепших дана у животу свих младих парова. То је датум који се дуго планира како би све функционисало према жељи младенаца и како би имали времена да обавесте све госте на време.

Међутим, у последње време се све чешће може чути да се венчања заказују у периоду неких од највећих црквених постова као што су Ускршњи, Васкршњи и Петровдански пост.

Да ли се током ових дана можемо венчати у цркви уз благослов и какве протоколе морамо испоштовати уколико желимо да баш тада изговоримо судбоносно да.

- Света Тајна брака је једно од седам Светих Тајни Православне Цркве. Врши се само једном над истим супружницима. Света тајна брака се врши у одређена времена прописана законом Цркве. Може да се обави у време предвиђеном за пост уз благослов Епископа. Такво венчање, у току четири велика поста у току године, мора да буде без весеља и уз посну трпезу.Од Господа вам желим Богом благословен брак и пород у њему - написао је отац Милан на црквеном сајту Православље.

Према правилу Српске православне цркве, обред венчања би требало обавити у току преподнева, јер се тада сунце рађа и подиже. Међутим, модерна времена су попустила строге црквене прописе, па је свети чин могуће обавити и поподне.

Чин венчања обавља свештеник парохије којој припада младожења. Млада и младожења треба да донесу четири свеће за кумове, бурме, бело платно, чашу или пехар и црно вино.

Петровдански пост

Православни верници 1. јула започињу Петровдански пост који се завршава дан пре Петровдана, празника који СПЦ обележава 12. јула.

За време трајања поста Светих Апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте "на води". Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas