Наш мозак другачије реагује на храну коју једемо прстима или уз помоћ прибора
Психолози тврдеда конзумирање хране рукама може побољшати њен укус. Наиме, они сматрају да смо тада свеснији шта уносимо у организам. Избегавање коришћења прибора за јело може побољшати укус и текстуру хране.
„Многа популарна јела широм света једу се рукама. На пример хамбургери, пице, такоси, тортиље, батаци и крилца, па постављамо питање – зашто и друге намирнице не можемо да једемо прстима. Есцајг нам заправо смета и одваја нас од наших чула“, сматра психолог и професор на Оксфорду Чарлс Спенс.
Прочитајте још: Проверите своју моћ запажања: Само ретки су УСПЕЛИ да нађу свих ДЕВЕТ лица на фотографији (ФОТО)
Једно истраживање које је укључило 2500 особа, показало је да се 19 одсто њих осећало опуштеније када је јело рукама, 13 одсто је изјавило да им је такав начин уношења хране лакши, а 10 процената да им је оброк укуснији када једу прстима.
Шта се заправо дешава? Када додирнемо храну рукама, то активира сензитивну перцепицју мозга. У пракси то подразумева да и пре него што загриземо храну и осетимо њен укус, само додиривање хране наводи мозак да мисли да је она укуснија и пружа веће задовољство од уношења хране уз помоћ прибора.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ