Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњаци откривају 3 једноставна трика: Како да се опоравите после лоше проспаване ноћи?

Иза вас је тешка ноћ? Свима се деси да лоше спавају с времена на време, али живот понекад не може да чека да се наспавате. Тада вам је потребна сва енергија овог света да прегурате дан

1722587695_2221281_stockphototiredbusinesswomansleepingontableinofficeyoungoverworkedexhaustedgirlworkingfromhome391111147_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Прва ствар која ће вам вероватно ујутру пасти на памет јесте да попијете шољицу кафе. Кофеин подиже енергију, али немојте претеривати, каже стручњак за поремећаје спавања др Јојс Волслејбен, са Њујоршке медицинске школе. Две шоље кафе су довољне, јер превише кофеина може да изазове нервозу и тремор. Исто важи и за суплементе који обећавају повећање будности. Следи још неколико савета водећих стручњака за спавање како да изгурате дан после непроспаване ноћи.

Не ослањајте се на шећер

Када вам недостаје сна, могуће је да ћете бити у искушењу да посегнете за чоколадицом. Немојте. Шећер ће вам брзо подићи енергију, али то неће трајати дуго, и на крају ћете се осећати још уморније, каже клинички психолог и стручњак за медицину спавања др Мајкл Бријес.

Уместо тога, држите се уравнотежене исхране и ставите нагласак на храну богату протеинима попут орашастих плодова и немасног меса, каже он. Такође, избегавајте обилне оброке и просте угљене хидрате, попут тестенине, како бисте избегли пад енергије.

Бријес предлаже да за ручак и вечеру бирате салату са печеним пилетином или рибом у комбинацији са поврћем.

За доручак предлаже храну богату протеинима попут јаја и обичног грчког јогурта. Ако волите слатко, изаберите воће, а не крофну. Природни шећер у воћу се дуже вари него обичан и неће вам толико осцилирати ниво глукозе у крви.

Правите паузе

Након лоше проспаване ноћи, ниво пажње је слабији него обично. Да бисте остали фокусирани, правите паузе током дана, каже др Џефри Друмер са Фјужнслип центра у Атланти.

- Прошетајте се напољу. Добићете потребну дозу сунчеве светлости уз физичку активност. Покрет стимулише пажњу и концентрацију у мозгу, а сунчева светлост даје телу природне сигнале за подизање будности - каже др Дурмер.

Ако имате времена, дремните на кратко. Дремање до 25 минута помаже да се напуните енергијом, каже Бријес.

- Дремање дуже од тога учиниће вас поспанијим него што већ јесте. За још бољи учинак предлажем "дремку-латте". Попијте шољицу охлађене филтер кафе што брже можете, затим дремните 25 минута и бићете спремни за акцију најмање четири сата - каже он.

Поједноставите свој дан

Свакако нисте на врхунцу способности ако сте лоше спавали. Зато олакшајте себи радни дан колико год можете. Фокусирањем на мањи број ствари, можете и даље квалитетно да обавите посао без стреса, каже Дурмер.

Рецимо да имате пет задатака за тај дан. Смањите их на два или три и трудите се да их урадите што боље, саветује.

Такође, можда је паметно одложити доношење великих одлука док се не одморите.

Ка поново дође време за спавање

Можда ћете желети да спавате дуже следеће ноћи, али и овде важи правило умерености. Спавање дуже од два сата него иначе може да поремети ритам спавања, те покушајте да не лежете много раније него обично. Ако сте јако уморни, сачекајте до сат времена пре уобичајеног времена за спавање.

Ако имате проблем да заспите, пробајте да бројите уназад од 300 по три бројке (прескачући две). Математика помаже да не размишљате о другим стварима и убрзо ћете заспати, поручују стручнајци.

(Wебмд.цом/Здравље.курир.рс)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas