Кафа је помало магичан напитак. Многа истраживања повезују кафу са разним користима за ваше здравље – од умањивања ризика од деменције, па све до убрзања вашег метаболизма.
Наравно, ништа мање битан је и налет додатне енергије у тренуцима када нам је преко потребан. Међутим, фактори попут времена када конзумирате кафу и додатака које користите могу умањити учинак овог популарног напитка.
Прочитајте још: Избор кафе описује ваш карактер: Ову врсту конзумирају психопате
Купујете млевену кафу
Наравно, потребно је мало више труда ако желите сами да самељете зрна кафе, али истраживање објављено у научном магазину Фоод Цхемистрy открило је како куповна млевена кафа садржи пуно више слободних радикала који могу довести до оксидативног стреса и упалних процеса у вашем телу.
Чувате кафу у њеном оригиналном паковању
Уместо у оригиналном паковању, држите зрна кафе у херметички затвореној посуди. Још једна студија открила је како се ниво слободних радикала који се налазе у кафи повећава са сваким излагањем зраку. Када се то догоди, корисни антиоксиданси из кафе “троше се” како би неутралисали слободне радикале, због чега ће мање антиоксиданса остати за вас.
Прочитајте још: Да ли знате када је ПРАВО време за ПРВУ ЈУТАРЊУ КАФУ?
Пијете кафу рано ујутру
Испијање кафе у 7 сати ујутру неће пуно утицати на ниво ваше енергије. Разлог је чињеница да су ваши хормони стреса на највишем нивоу управо када се пробудите, због чега ћете добити природан налет енергије. Стручњаци се слажу да је најбоље време за конзумирање кафе између 10 и 12 сати, када ниво кортизола (хормона стреса) почиње опадати. На овај ћете начин искористити природан налет енергије који се догађа ујутру и “сачувати” кофеин за касније.
Пијете превише кафе
Више није увек и боље. Здравствене користи које можете добити од кафе углавном нестају након 5-6 шоља од 230 мл, што је отприлике 400 мг кофеина. Конзумирањем превише кафе нећете заправо ништа постићи, а неким људима превише кафе могло би и нашкодити.
Прочитајте још: Ова девојка је изненадила све: Показала како ставља маску иако нема ухо (ВИДЕО)
Користите превише додатака за кафу
Једна од најбољих “нуспојава” кафе је стабилизовање нивоа шећера у крви и смањивање ризика од појаве дијабетеса. Али шта се догађа када кафи додате шећер? Истраживања су подељена – неки се слажу да додавањем мало шећера у кафу и даље можете смањити ризик од дијабетеса, док други тврде да ти учинци нестају додавањем шећера. Стога покушајте се држати препоручених дневних количина шећера – мало је вероватно у реду, али немојте претварати шољу кафе у десерт.
Прочитајте још: Да ли знате како је настао ЧУВЕНИ СИМБОЛ дигиталне комуникације? Ово је кратка историја „СМАЈЛИЈА“ (ВИДЕО)
Предуго испијате шољу кафе
Звучи ли вам ово познато – припремили сте шољицу кафе, узели неколико гутљаја, а затим заборавили на њу на неколико сати? Ако вам се то често догађа, имајте на уму да киселост кафе расте с временом. То не представља велики здравствени ризик, али додатна киселина може довести до лоше пробаве и већег нагризања зубне глеђи. Такође, кафа која је дуго стајала у себи садржи мање антиоксиданса, стога немојте испијати кафу дуже од 20 минута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ