Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОСИМ ВЕЛИЧИНЕ, РАЗЛИКА ЈЕ И У ОВОМЕ: Ево шта кулинарски мајстори кажу за чери и обичан парадајз

Најочигледнија разлика између парадајза и чери парадајза је у величина и облик. Ипак, кулинарски мајстори истичу да постоје суптилније разлике које наша непца осећају и тичу се текстуре и укуса. Такође, обичан користимо у куваним јелима, док је чери идеалан у салатама, сендвичима.

1717330765_SDFSF.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Када купујемо парадајз, обично се водимо тимо шта нам је доступније. Ако у продавници има само један тип, узимамо, без обзира шта ћемо код куће да спремамо. Свакако да нећемо погрешити без обзира који избор да направимо, али постоје разлике које могу утицати на укус јела.

Чери благо киселкаст.

Парадајз има мање воде у поређењу са чери парадајзом, који је изнутра хрскавији и сочнији, док се чери често сматра слађим и укуснијим. Због свих наведених карактеристика, парадајз се највише користи као састојак за кување, пише Ен-Ди-Ти-Ви-Фуд.

Богати снажним антиоксиданатом ликопеном

Нутритивне вредности оба типа парадајиза су сличне. Одличан су извор бета-каротена, ликопена, витамина Б1, Ц, Е. Садрже и манган, гвожђе, калијумум.  Бројна истраживања су показала да хранљиве материје у овој намирници могу смањити ризик од срчаних болести, неуродегенеративних болести и дијабетеса.   

Занимљиво је да кувани парадајз има велике користи за организам - баш овако припремљен препоручује се због поменутог ликопена, снажног антиоксиданата који помаже спречавање рака простате. Такође, истраживања су повезала ову намирници без скроба са смањеним ризиком од тумора дојке, пише Хелт. Вежбање може оштетити протеине у телу, а антиоксиданси у парадајзу ублажавају тај ефекат, говори студија објављена на порталу Ем-Ди-Пи-Ај. 

Воће које не једемо као дезерт

Парадајз је биљка из породице помоћница у сродству са кромпиром, патлиџаном и паприком. Занимљиво је да је парадајз заправо воће јер је класификован као бобица, али како је познато, користимо га као поврће. Једе се свеж, конзервисан, пије се као сок. Разни су начини како можемо да ову корисну биљку уврстимо у наше јеловнике - у свежим салатама, сосевима, да га куваног пијемо као сок са мало босиљка и бибера. Без обзира да ли се определимо за чери или обичан - нећемо погрешити, јер и један и други су веома корисни за наш организам и здравље. 

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas