Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници открили која карактеристика утиче на то да изгледамо ФИЗИЧКИ ПРИВЛАЧНО: Нема везе са изгледом

Много људи исувише је фокусирано на то да изгледа што привлачније, било да је реч о куповини нове гардеробе, одласка код фризера и козметичара, па чак и пластичним операцијама! Но, најновија студија сугерише да се тајна ваше привлачност не крије у изгледу, колико у једној тачно одређеној карактеристици. И не, није реч у хумору или интелигенцији!

1727340432_shutterstock_2493463929.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наиме, истраживачи са Универзитета у Тел Авиву тврде да је кључна карактеристика која утиче на физичку привлачност - љубазност.

Иако звучи једноставно, ова особина са собом повлачи много тога, а позната је и као просоцијалност, облик понашања који подразумева разумевање потреба других људи, прихватање различитих од себе, помагање другима у неволји...

- Просоцијалност, због своје кључне улоге у људским односима, јединствено утиче на то колико је човек физички привлачан - рекао је тим истраживача.

- У друштву које цени изглед, важно је разумевање фактора који утичу на процену лепоте. Хтели смо да испитамо како просоцијалност, дефинисана као сва она дела које користе другима, као што су сарадња и љубазност, утиче на доживљај лепоте - објаснили су аутори студије на челу са Наталијом Кононов са Универзитета у Тел Авиву.

У истраживању, чији су резултати објављени у магазину "Бритисх Јоурнал оф Социал Псицхологy", учествовало је укупно 4.192 учесника. Њима су показане фотографије за пасош насмејаних мушкараца или жена, уз њихов опис. Описи су укључивали различите атрибуте, као што су помагање у народној кухињи (што указује да је особа љубазна), хумор и интелигенција.

Када су учесници видели слике и чули описе, од њих је затражено да оцене колико су људи на фотографијама привлачни по њиховом мишљењу.

Резултати су показали да су, у 10 различитих експеримената, просоцијални људи оцењени као физички лепши. Изненађујуће, истраживачи су такође открили да просоцијалност има већи утицај на лепоту од хумора или интелигенције.

- Иако друге особине личности имају своје предности, ова студија показује да просоцијалност значајно утиче на процену лепоте више од других позитивних особина као што су хумор или интелигенција - објаснио је тим, акцентујући да се надају ће ово истраживање нагласити "јединствену и кључну улогу" љубазности и људскости у начину на који процењујемо физички изглед људи.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas