Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОЖИВЉАВАЛИ СУ ГА КАО ЖИВОГ СВЕЦА: На данашњи дан пре 100 година рођен је академик Владета Јеротић

Пре равно 100 година, Београд је добио човека који је својом мудрошћу, благим осмехом и дубоком вером у људе оставио неизбрисив траг.

1722585652_92201_vladeta-jerotic-foto-v-danilov_ig.jpg
Фото: В.Данилов/Новости
Oglas

Академик Владета Јеротић (1924-2018) није био само врстан неуропсихијатар и интелектуалац, био је водич кроз лавиринте људске душе, а његова дела осветлила су пут многим генерацијама. Његове речи имале су моћ да утеше, инспиришу и подстакну на дубље промишљање о себи и свету. Његова спремност да саслуша и пружи утеху учинила га је вољеним међу обичним људима који су га пратили на његовим предавањима и трибинама. Био је глас разума и срца.

У години обележавања века од његовог рођења, Задужбина Владете Јеротића, коју је за живота основао, објавиће две књиге "Верујем, не верујем, не знам..." и "Ако не постанемо бољи, постаћемо гори" у којима су његови скоро непознати текстови. У едицији "Владета Јеротић о..." изаћи ће његова студија о Фројду.

Рођен 2. августа 1924. у чиновничкој породици, Јеротић је дипломирао медицину у Београду. Пошто је 1957. стекао специјализацију из неуропсихијатрије, боравио је у Швајцарској, Немачкој и Француској, где се усавршавао у области психотерапије. Радио је у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", предавао је на Медицинском и Теолошком факултету, неколико месеци је провео на Јунговом институту у Цириху. Створио је обимно и сложено дело из области психоанализе, психотерапије, филозофије, религије и књижевности за које је добио највећа признања, између осталих, и Орден Светог Саве првог степена. Био је члан Удружења књижевника Србије, Медицинске академије и САНУ. Написао је 32 књиге. Задужбини, коју је основао 2007. завештао је своја дела, а Ненада и Ирену Арсић изабрао је да његову заоставштину чувају и сачувају, што они предано раде.

(Д.Матовић/в.новости)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas