Oglas
· · Komentari: 0

DOŽIVLJAVALI SU GA KAO ŽIVOG SVECA: Na današnji dan pre 100 godina rođen je akademik Vladeta Jerotić

Pre ravno 100 godina, Beograd je dobio čoveka koji je svojom mudrošću, blagim osmehom i dubokom verom u ljude ostavio neizbrisiv trag.

1722585652_92201_vladeta-jerotic-foto-v-danilov_ig.jpg
Foto: V.Danilov/Novosti
Oglas

Akademik Vladeta Jerotić (1924-2018) nije bio samo vrstan neuropsihijatar i intelektualac, bio je vodič kroz lavirinte ljudske duše, a njegova dela osvetlila su put mnogim generacijama. NJegove reči imale su moć da uteše, inspirišu i podstaknu na dublje promišljanje o sebi i svetu. NJegova spremnost da sasluša i pruži utehu učinila ga je voljenim među običnim ljudima koji su ga pratili na njegovim predavanjima i tribinama. Bio je glas razuma i srca.

U godini obeležavanja veka od njegovog rođenja, Zadužbina Vladete Jerotića, koju je za života osnovao, objaviće dve knjige "Verujem, ne verujem, ne znam..." i "Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori" u kojima su njegovi skoro nepoznati tekstovi. U ediciji "Vladeta Jerotić o..." izaći će njegova studija o Frojdu.

Rođen 2. avgusta 1924. u činovničkoj porodici, Jerotić je diplomirao medicinu u Beogradu. Pošto je 1957. stekao specijalizaciju iz neuropsihijatrije, boravio je u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj, gde se usavršavao u oblasti psihoterapije. Radio je u KBC "Dr Dragiša Mišović", predavao je na Medicinskom i Teološkom fakultetu, nekoliko meseci je proveo na Jungovom institutu u Cirihu. Stvorio je obimno i složeno delo iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, filozofije, religije i književnosti za koje je dobio najveća priznanja, između ostalih, i Orden Svetog Save prvog stepena. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU. Napisao je 32 knjige. Zadužbini, koju je osnovao 2007. zaveštao je svoja dela, a Nenada i Irenu Arsić izabrao je da njegovu zaostavštinu čuvaju i sačuvaju, što oni predano rade.

(D.Matović/v.novosti)

 

BONUS VIDEO:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas