Домаћице највише пажње током целе године освећују Божићној трпези
Православни верници широм света данас се окупљају око Божићне трпезе, која је најчешће најбогатија трпеза током целе године која предстоји пред нама. Иако се трпеза може разликовати од обичаја у појединим крајевима Србије, на сваком столу на Божић морају се наћи чесница и печеница.
Према српској традицији, божићна трпеза је после 40 дана поста обавезно мрсна. Њена припрема почиње чак неколико дана пре Божића...
Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?
Према српској традицији, божићна трпеза је после 40 дана поста обавезно мрсна. Њена припрема почиње чак неколико дана пре Божића, почевши од колача и припреме печенице, да би се у ноћи Бадњега дана на Божић пекла печеница.
Пре изласка Сунца домаћица би требало да направи чесницу и задене парицу, чесница зависно у којем се крају налазите је од квасног теста, у облику погаче која је накићена или слатке пите са орасима и сувим грожђем каква је у Војводини.
Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ
Божићна трпеза је богата и таква би требала да буде, устаје се рано ујутро и поздравља са “Христос се роди”. Доносимо вам списак шта је још то главно на празничкој трпези.
Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!
Свака српска трпеза започиње предјелом. Тако су и за Божић неозаобилазни сухомеснати производи, сир, кајмак и салате. Кајмак се лепо слаже са укусном чесницом, од предјела можете припремати шта год да је по укусу и традицији ваше породице.
Зимски праници, посебно Божић, незамисливи су и без руске салате. Или мимоза салате. Оне су јако популарне код нас и брзо се припремају. Уколико су вам оне досадиле увек можете направити салату од тестенина и разних сирева, шунке, и поврћа.
Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)
Домаћа супа или чорба пре изношења печенице на сто обавезан је део сваког породичног ручка, посебно на Божић. Овај свечани ручак захтева квалитетну чорбу, пилећу или телећу са пуно поврћа.
Свечани божићни ручак се не може замислити без печенице, печења или сличног меса, можете га купити већ печено или га сами испећи у рерни. Обичај је да се за Божић једе прасеће или јагњеће печење, а требало би избегавати пилетину и ћуретину.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ