Domaćice najviše pažnje tokom cele godine osvećuju Božićnoj trpezi
Pravoslavni vernici širom sveta danas se okupljaju oko Božićne trpeze, koja je najčešće najbogatija trpeza tokom cele godine koja predstoji pred nama. Iako se trpeza može razlikovati od običaja u pojedinim krajevima Srbije, na svakom stolu na Božić moraju se naći česnica i pečenica.
Prema srpskoj tradiciji, božićna trpeza je posle 40 dana posta obavezno mrsna. NJena priprema počinje čak nekoliko dana pre Božića...
Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?
Prema srpskoj tradiciji, božićna trpeza je posle 40 dana posta obavezno mrsna. NJena priprema počinje čak nekoliko dana pre Božića, počevši od kolača i pripreme pečenice, da bi se u noći Badnjega dana na Božić pekla pečenica.
Pre izlaska Sunca domaćica bi trebalo da napravi česnicu i zadene paricu, česnica zavisno u kojem se kraju nalazite je od kvasnog testa, u obliku pogače koja je nakićena ili slatke pite sa orasima i suvim grožđem kakva je u Vojvodini.
Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU
Božićna trpeza je bogata i takva bi trebala da bude, ustaje se rano ujutro i pozdravlja sa “Hristos se rodi”. Donosimo vam spisak šta je još to glavno na prazničkoj trpezi.
Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!
Svaka srpska trpeza započinje predjelom. Tako su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu i tradiciji vaše porodice.
Zimski pranici, posebno Božić, nezamislivi su i bez ruske salate. Ili mimoza salate. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.
Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)
Domaća supa ili čorba pre iznošenja pečenice na sto obavezan je deo svakog porodičnog ručka, posebno na Božić. Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća.
Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenice, pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU