Поједина храна нездравија је више него што мислимо
Све је више оболелих од деменције, односно опадања способности функција мозга које резултирају губитком памћења. Особе које пате од деменције често не препознају ни најближе, а морају бити под сталним надзором како не би изазвали неку штету или наудили себи.
Поједина истраживања дошла су до резултата да ризик од настанка ове болести могу повећати "бета-амилоидне" наслаге на мозгу, лепљиве протеинске формације које се доводе у везу са Алцхајмеровом болешћу. Храна које је пуна масноћа и холестерола највећи је кривац за настанак ових наслага.
Доктор Франсин Гродштајн, професор медицине на Харварду, сматра да се лош холестерол таложи на артеријама и да представља ризик за настанак болести срца и мозга.
Прочитајте још: Докторка објашњава: Зашто неко лако, а неко теже подноси врућину?
Студија из часописа Анали неурологије, дошле су до закључка који ово потврђује. Жене које су учествовале у овом истраживању су показале боље резултате на тестовима мишљења и памћења.
Још увек не постоји тачно утврђена веза између исхране богате засићеним и транс мастима и слабог памћења, али постоји мишљење да би она могла бити генетске природе. Поред тога, постоје и мишљења која ову теорију оспоравају.
Свакако би требало да смањите на минимум или избегавате храну пуну масти јер тако чувате здравље целог организма.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ