Верници Српске православне цркве сутра славе Божић, празник за који се везују бројни народни обичаји и веровања
У рано Божићно јутро, домаћин или домаћица припремају чесницу, Божићни хлеб који се меси обично са пшеничним брашном. У њу се ставља златни, сребрни или обични новчић, одозго се боде гранчицом бадњака, и та чесница има улогу славског колача на Божић. Припрема чеснице има посебан значај у Хришћанству, као и обичаје који се вековима преносе.
Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?
Вода за тесто у неким крајевима доноси се на Божић пре свитања са извора или бунара, у које се баци шака жита. Ову воду називају јаком водом, придајући јој посебну благотворну снагу.
Према народним предањима, за припрему чеснице брашно се узима само из пуне вреће, вода за тесто доноси се са три извора, а особа која ће спремати чесницу мора се претходно окупати. У источној и јужној Србији, рукама улепљеним јестом домаћин или домаћица хватају воћке, кошнице и стоку да би их учинили плоднијима.
Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)
Често се у тесто убаци новчић, који се може чувати и користити у ову сврху из године у годину, нарочито ако је од племенитог метала. У неким предјелима у тесто се ставе и фигурице изрезане од дреновог дрвета, које представљају живину, волове, краве, свиње, пчеле.
У неким крајевима Србије, у чесницу се убацују зрна жита и боба, орахе, чуперке вуне, прутићи, и ивери од разних грађевина. У Семберији се у тесто стави комадић првог ивера насталог сечењем бадњака, а према веровању ово се ради „ради пчела“.
Прочитајте још: Један од најлепших цветова крије невероватну СИМБОЛИКУ
У Војводини се чесница прави у облику слатког колача. Као основа користе се танке коре, као за гибаницу. Некада су биле у кући развлачене, данас често куповне. Од њих се чесница припрема постављањем кора у листовима са надевом од меда, шећера и ораха између.
Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ
Понегде су се ко надев могли наћи и мак, суво грожђе и ситно или натрто воће. Поступак је сличан припремању баклаве, само што је војвођанска чесница сува. Током припреме убацује се дукат или вредан метални новчић у неки од средишњих слојева. Оваква чесница се обично не ломи, већ се сече и раздељује укућанима.