Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 година јела само лепиње и чипс: Оно што се десило била је НОЋНА МОРА

Прича о девојци која је 10 година заредом јела само лепиње и чипс.

1726320684_shutterstock_2468464189.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Лепиње и чипс - храна коју кад почнете да једете, тешко вам је да станете. Ако одједном нисте могли да одолите искушењу и касно увече сте узели штетне намирнице, иако сте обећали да ћете се ограничити на пилетину и зелену салату, не паничите: ништа лоше се неће десити од једне грешке. Према речима бројних стручњака, проблем може да се догоди када се чипс и пецива једу годинама. У то се на сопственом примеру уверила и Британка по имену Изи Кол, чија се шокантна прича проширила светским медијима.

Са три године, Изи Кол је почела да има јаку аверзију према већини намирница. Чак јој је и помисао на храну стварала мучнину, било да је то месо, овсена каша или паприкаш. Мајка девојчице, 51-годишња Ким, била је веома забринута за исхрану своје ћерке и одвела ју је код лекара, али он је Изи назвао "превише избирљивом". Рекао је да она може да једе све, само не жели.

"Стално су ми говорили да имам хирове, доктори су ми говорили да једноставно једем и осталу храну и то је то. Ипак, то није тако једноставно. Очајнички сам желела да једем исте ствари које су јели моји пријатељи, али нисам могла. Било је то као фобија. Дошло је до тога да сам за скоро сваки оброк почела да једем искључиво лепиње и чипс", испричала је Изи.

Како се анксиозност због хране појачавала, листа намирница које није могла да укључи у своју исхрану, била је све дужа током година. Најгора ствар за Изи била је пилетина: колико год да је желела, није могла да се натера да узме ни залогај меса. Током средње школе, ситуација се погоршала. Изи је искусила повећану анксиозност и честе мигрене, за које су она и њена мајка претпоставиле да су повезане са њеном лошом исхраном.

Изи је имала огромну подршку своје мајке, која јој је припремала храну, водила је код најбољих лекара, али, нажалост, њени напори нису донели значајне резултате. Све док Ким није сазнала за хипнотерапеута Феликса Економакиса. Није желела да одустане, па је 2015. заказала преглед код стручњака који се специјализовао за фобије од хране. Довела је Изи, која сада има 19 година, на двочасовну терапију. Резултат је био невероватан: Изи је после терапије са задовољством појела сендвич са пилетином, воћну салату и порцију шпагета, а да није осетила ни најмању нелагоду. Десило се чудо.

Постављање дијагнозе
Феликс је објаснио Изи да има рестриктиван поремећај у исхрани и да није избирљиво дете. Људи са овим поремећајем могу да се плаше да једу одређену храну и пате од недостатка микронутријената. Током сесије хипнотерапије, стручњак је помогао Изи да се коначно избори са својим унутрашњим страхом.

"После терапије, нешто ми је шкљоцнуло у глави. Више нисам осећала страх и било је невероватно. Стајала сам на улици, јела ананас и плакала од среће", присетила се Изи.

Изи сада једе скоро све и ужива у разним текстурама и укусима који су јој се раније гадили. Она такође активно дели своје искуство са јавношћу и пружа подршку другим пацијентима са овом дијагнозом.

"Људи ће омаловажавати оно кроз шта пролазите и рећи вам да сте само избирљиви, али рестриктивни поремећај у исхрани је стваран и веома озбиљан. То има значајан утицај на квалитет живота", рекла је она.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas