· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

"Тело повијено, очи су жалосно пиљиле у мене, а онда су се проламали најужаснији крици": Замак у ком је одрасла Елизабета друга крије ужасну ТАЈНУ

Замак Гламис у Шкотској, осим што се сматра да је опседнут духовима, крије мрачне тајне британске краљевске породице. Легенда каже да овде живи монструозно биће Ерл од Гламиса

Zamak-Glamis-krije-mracne-tajne-engleske-kraljevske-porodice.jpg
Фото: архива Новости

Замак Гламис, западно од Форфара у Шкотској, познат је по томе што Магбет у њему убија Данкана у Шекспировом комаду, а 1034. године на истом месту убице сасеку шкотског краља Малколма другог. Гламис је у детињству био дом Елизабете друге, британске краљице, као и краљице мајке, а у њему је рођена принцеза Маргарета.

Да ли нешто зна?

Прочитајте још: Од ТУРИСТА у Аустралији остају само СЕЛФИЈИ

Већ више од два века, ово здање прате приче о „тајној одаји“ у којој је заточено стравично деформисано биће, мушки потомак породице Боуис-Лион, један од наследних ерлова Стратмора, рођен око 1800. године, а умро најраније 1921 - ако је умро, јер се овој готово неземаљској креатури приписују натприродне моћи!

Страшна звер из мрачне собе

Енглески природњак и криптозоолог Џонатан Даунс, директор Центра за напредну зоологију, посебно је заинтересован за легенду о „страшној звери из тајне собе“, и о томе пише:
„Легенда каже да је монструм, наводно, изгледао као огромно млитаво јаје, немајући врат и само деформисане руке и ноге, али је поседовао невероватну снагу и зло у себи. Извесно, то је породична тајна која се једино говори мушком наследнику Боуис-Лион породице.

Ерл, адвокат и брокер
Усмено предање тврди да је постојање креатуре познато само неколицини људи у свакој генерацији и да се тајна открива и показује директном наследнику ерла од Стратмора када напуни 21 годину, а са њом су упознати породични адвокат и брокер имања. По женској линији ствар се крије.
Тајна се открива само прворођеном сину, наследнику ерла од Стратмора када напуни 21. годину.

Током 19. али и почетком 20. века било је сличних говоркања. Познати књижевник Валтер Скот писао је 1830. о свом боравку у Гламису и како је осетио мрачну атмосферу замка. Монструозно биће није видео, али је потврдио да постоји тајна одаја за коју зна само ерл, мада је по њему уобичајено да сваки замак има такве просторије.

Валтер Скот је нешто видео

Несрећан крај њушкала

Британски дипломата Хорас Рамболд, који је такође био гост у Гламису, забележио је 1877. о једном догађају из 1850. године, када је 12. ерл од Стратмора отишао у лов и оставио госте да праве друштво његовој супрузи. Они су, уз њену помоћ, кренули да траже скривену одају, да се пењу и проверавају све прозоре, у чему их је господар замка затекао, јер се неочекивано вратио. Чињеница је, додао је Рамболд, да је дошло до развода и да је грофица несрећно завршила живот у Италији.

Многи су видели монструозно биће.


То што је „видео нешто у углу“ након што је отворио скривена врата која су водила у неки дугачак ходник, једног радника у замку 1865. године стајало је емиграције у Аустралију, а пресељење му је платио ерл, након што га је „убедио“ да емигрира. Монструозно створење је, наводно, изгледом подсећало на „жабу у људском облику“.    

Књига која све открива

Законити наследник титуле

Мајкл Торнтон, биограф краљице мајке, тврдио је да му је за време посете Гламису Тимоти Боуис-Лион, 16. ерл од Стратмора, рођен 1918, рекао да је улаз у тајну одају зазидан. Британски магазин „Белешке и питања“ означава 1908. „крај легенде“, по којој је пре више од 60 година у тајној соби био затворен прворођени син 11. ерла, законити наследник титуле, али толико деформисан да се није могао показивати јавности.

Сведочење госпође Бонд је изазвалло контроверзе.


Да је чудна креатура живела, или на неки начин још била присутна у замку и у 20. веку, у књизи „Приче о духовима Шкотске“ писац Елиот О`Донел потврдио је објављивањем писма које му је послала извесна „госпођа Бонд“, о свом натприродном искуству у Гламису.

Како је почело?
Историја каже да су гласине о „Монструму из Гламиса“ почеле када је 21. октобра 1821. године рођен Томас Боуис-Лион, син господара Гламиса, Томаса и  Шарлоте. Дете је истог дана умрло, а приче су потекле од локалне бабице, која је тврдила да је деформисано дете било живо када је напустила замак. Томас Боуис-Лион и Шарлота били су чукун-баба и чукун-деда краљице Елизабете. Дете Томас нема гроб, за разлику од друге деце краљевске фамилије рођене са поремећајима, као што су биле Кетрин и Нериса Боуис-Лион, рођене после Првог светског рата и које су провеле живот затворене у кући.

Она је била смештена у кули и само што је заспала, нашла се у чудној просторији са прозорима високо постављеним, тешким драперијама, без намештаја, а у мрачном углу, покренуло се нешто што је у њој изазвало неслућени ужас:

Прича госпође Бонд се граничи са хорор причама и бајкама, јер је веома сликовита.

- Испред мене се створио обрис нечега страшног и полако, та „ствар“ добијала је облик – ноге, људске, унакажене и криве, искривљене руке попут паука са чворноватим прстима, тело повијено и глава, велика, са замршеном масом седе косе која је висила око избоченог чела и усправљених ушију - казала је госпођа Бонд.

Тимоту Буис Лиос не жели да отвара тему

- Очи су жалосно пиљиле у мене. То монструозно створење закотрљало се напред, као велика, незграпна корњача и ваљало се попут црва и у том тренутку квака на вратима се покренула, неко је ушао, чуо се гласни врисак и ја сам се пробудила да схватим да читава кула, зидови и кровови одзвањају најужаснијим крицима - закључује госпођа Бонд.   

Прочитајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Тимоти Буис-Лион, 16. ерл од Стратмора, рекао је Џејмсу Вентворту Деју да о свему томе не зна много и да је прича о томе умрла са његовим оцем, а можда и братом који је погинуо у рату. Роуз Боуис-Лион, тетка краљице Елизабете друге, сведочила је да у њеној породици нерадо говоре о тој мистерији.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.