Често је виђамо на трпези, а њено име може унети забуну.
Да ли сте се икада запитали због чега се чајна кобасица зове баш ЧАЈНА и да ли има везе са популарним напитком званим ЧАЈ?
Када се појавила на нашем тржишту, ова кобасица је изазвала бројне полемике, а тицале су се њеног имена.
Прочитајте још: Зашто се жене са жутом бојом косе зову ПЛАВУШЕ?
"China" или чај?
Постоје два мишљења о њеном настанку и док једни мисле да је реч о изведеници од енглеске речи "China" (Чајна), други тврде да се служила уз чај и да је по њему добила име.
Испоставило се да је друга струја мишљења ипак била у праву. Ова кобасица се заиста служила уз чај, колико год нам то сада невероватно звучало. Тако је и добила назив.
Настала је у 19. веку у пољском граду под називом Дарлово или Ригенвалду, како се звао у аустроугарско време.
Пољаци су је секли на танке листиће и уз сир или кајмак служили уз чај. Укусни залогаји би постајали још лепши када би их залили гутљајем топлог напитка.
И Немци коња за трку имају
Такође, у немачком језику постоји реч Teewurst која би у дословном преводу значила чајна кобасица, међутим , заслуге су ипак припале Пољацима, јер се Teewurst у ствари маже на хлеб и више подсећа на паштету.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ