· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

ЈАУК И ДАНАС ОДЗВАЊА! У овој цркви у Србији се нико НЕ ВЕНЧАВА И НЕ КРШТАВА, а иза свега се крије УЖАСНА ПРИЧА

Легенда која се и данас препричава

1..jpg
Фото: Архива Новости

Црква у којој се нико не венчава, не крштава и на литургију ретко иде, налази се само два километара од Трговишта, на крајњем југу Србије. Само место где је црквица посвећена Пресветој Богородица зове се, никако случајно, Вражји камен.

Прочитајте још: Знате ли ко су русаље? Налазе се у Србији, предвиделе су Велики рат и убиство краља Александра, људи им и данас верују

До Вражјег камена се лако не стиже, путници-намерници су суочени са каменим вијугавим путем који се пружа кроз шумовите пределе уз кањон реке Пчиње. У близини сеоцета Доња Трница налази се својеврсни музеј на отвореном - куће од камена, блата и прућа, десетак камених купа високих педесетак метара и црква.

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Архитектонско чудо, смештено на врху једне од највиших купа. По предању, подигнута је пре манастира Прохор Пчињски, а на основу архитектуре и живописа процењује се да је изграђена у периоду између 1350. и 1380. године.

Пад у провалију

Подаци из Епархије говоре да је подигнута крајем 14. века, уз благослов цара Душана и да ју је подигао његов зет, српски властелин Дејан Марковић.

Прочитајте још: РАЗОТКРИВЕНО! Американци су пре Кинеза оболели од короне, али су мислили да је ГРИП - постоји ДОКАЗ да је вирус настао у САД!

Једна од најживописнијих легенди коју Пчињани препричавају са извесним страхопоштовањем, обично је и шапућу да их „враг не чује”, везана је за немили догађај због чега се у цркви од тада људи не венчавају.

Стене крију тајне Фото: Архива Новости

Заволели су се младић и девојка из овог краја и одлучили да се венчају баш у црквици на Вражјем камену, где су у тајности размењивали прве пољупце, пошто њихови родитељи нису одобравали ту везу. Девојка беше сиромашна лепотица, а он син јединац из богате куће. Млади су одлучили да се, упркос противљењу родитеља, закуну у вечну љубав баш пред олтаром ове црквице. Родитељи нису имали куд, те су решили да направе свадбу каква доликује. Када су, по завршетку обреда венчања, младенци изашли из поменуте цркве и узјахали, како традиција налаже окићене коње, младожењин коњ се уплашио свадбарске музике, појурио према провалији и сурвао се, заједно са младожењом на леђима. Видевши то, млада је скочила са свог коња, потрчала према литици и без размишљања са ње скочила.

У име љубави

Јаук за младим, тек венчаним паром, заменио је певање сватова, а народ се никада више није венчавао у тој цркви која, кажу, „није за радост грађена”.

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Након трагедије која је ушла у легенду, када су два млада живота завршила у провалији, мештани су се присетили још једне приче која се са колена на колено преноси, а тиче се саме изградње црквице.

Што се дањиу изгради, ђаволи ноћу сруше Фото: Архива Новости

Годинама се зидала црква поред реке, али све што би мештани преко дана саградили, ђаволи би током ноћи односили и остављали на Вражјем камену. Наводно су били љути на сељане, јер их нису довољно поштовали. Како год, на Вражјем камену остала је црква, док се поред реке, како кажу, није дало да никне светиња.

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Упркос легендама и причама о томе како је ово место уклето, у народу се проширило и веровање да боравак у овој цркви лечи неплодност. Верује се да Бог даје децу свима који походе цркву у име љубави тек венчаног пара који је, како легенде кажу, страдао, а да порода није имао.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.