· · Коментари: 0
МАГИЈЕ

Знате ли ко су русаље? Налазе се у Србији, предвиделе су Велики рат и убиство краља Александра, људи им и данас верују

Лета пре осам деценија, 1939. године, у Београд је стигао научник светског гласа, немачки етнолог и антрополог др Киперс Соненберг чија су открића изазвала сензацију

То што је антрополог имао само једну ногу није га спречавало да много времена проводи на теренским истраживањима, па је и у нашим крајевима у току вишемесечног крстарења прикупио “материјал за који верује да ће у научном свету изазвати велику сензацију”, читамо у новинама оног времена.

Сведок Фото: Youtube/ screenshot Pobednik1985

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

“Господин Киперс Соненберг објављује са својих путовања по Југославији сталне штампане билтене, у којима себе на насловној страни назива ‘Једноногим’. Једноноги путује на челу једне праве мале експедиције, коју сачињава још и његова ћерка госпођица Хајмтрот Киперс, затим специјална фотографкиња госпођица Ева Ким и научников син млади господин Киперс” - представљају новине експедицију која је пропутовала велики део земље, трагајући за необичним веровањима и обичајима.

Испитивао је мистерију из Дубоке, падавицу из Звижда.

Екипа др Киперса задржала се врло дуго на Хомољу, где је овај немачки научник у првом реду испитивао мистерију Дубоке. Падавице из Звижда, по мишљењу др Киперса, представљају један проблем првог реда.

Немачки научник сложио се са др Радованом Казимировићем, нашим познатим испитивачем загонетних појава у народу, да у случају дубочких падалица није посреди никакав медицински комплекс, већ да се овде ради о појавама метапсихичког карактера” - читамо у тексту у коме се даље наводи и како је др Киперс објавио “целу једну библиотеку о својим испитивањима Балкана”.

Смртни занос
“У стању самртног заноса, када би помодреле, укочиле се и никакву бол не би осећале, комуницирале су са мртвима и преносиле њихове поруке. По неколико мушкараца држало им је тада једну руку, јер су русаље у том стању располагале натприродном снагом. Након повратка из транса, који може да траје и до пар сати, нису биле свесне ни једне изговорене речи”.
Русаље су на Духове прорицале и предвиђале, па и почетак Великог рата и убиство краља Александра.

Од др Киперса сазнајемо како су русаље, као практично необјашњив феномен, на Духове, прорицале. Прича се - навео је он - да су предвиделе почетак Великог рата, убиство краља Александра, велике суше и неродне године.

Посреднице између живих и душа умрлих

Киперс и Казимировић су, очигледно, делили фасцинацију “тајном русаља”, о чему су разговарали и током заједничких сусрета (један од њих овековечен је и фотографијом у књизи др Казимировића “Чарање, гатање, врачање и прорицање у нашем народу - прилог испитивању тајанствених духовних појава”, објављеној 1940. године у Београду). Др Радован Казимировић је управо током 1938. и 1939. био присутан током “падања у занос” русаља о Духовима, у Дубокој (име села први пут је забележено на једној мапи из 1723. године), општина Кучево (данас Браничевски округ), о чему је писао у неколико наврата у београдском “Времену”, али и у својој књизи.

У транс "падају" уз музику Фото: Youtube/ screenshot Pobednik1985
Русаљке не реагују на убод игле.


Казимировић пише: “За време транса и оне су као мртве. Оне ни најмање не реагују на убод игле, које је, у мом присуству вршио др Милорад Драгић, познати испитивач народног живота. И досадашњи испитивачи су стално вршили те опите, али илузорно, јер је тело русаљке заиста неосетљиво.

“Међутим, наше русаљке својим духовним очима (јер су телесне мртвачки затворене) виде оно што ми обични не видимо! Медицина не признаје видовитост у тим случајевима, док некромантију сасвим одриче. Све оно што личности у трансу виде, она сматра као ‘бунцање’, ‘халуцинације’, као ‘плод помућене свести’. Међутим, чувене русаљке долазе у трансу и до чудног дара прорицања.

Посреднице са мртвима
Својим говором и понашањем оне престављају, на неки начин, посреднике између живих људи и душа умрлих. И у овоме је и кључ решавања ове мистерије, која се само на религиозној бази може решити...” - закључује др Казимировић.
У Вевчанима код Струге Мелентије је разговарао са децом умрлом пре 20 година.


Казимировић описује призоре којима је ту и сам присуствовао: “Тајанствено падање почиње страшним криком и падалице у тај тренутак падају на ледину потпуно обезнањено. Прекидају везу са овим светом и ступају у контакт са другим сферама и загробним животом. Тада дух русаљке (падавице) као да странствује, путује на онај други свет. Веза духа са телом тада је минимална. Тело је потпуно неосетљиво. Жена је за 99 посто мртва и 1 посто само у животу.

Позивају мртве и проричу

Чувена је Калина из Дубоке најстарија и најчувенија русаљка у Звижду. Она четрдесет година “пада” стално, другог и трећег дана Духова. Раније је “падала” и по двапут дневно.

Њен транс увек дуго траје, по три сата. Сваки њен шапат са страхопоштовањем слушају и жене које њу држе чврсто и чувају да се не грува... И она позива мртве и прориче.

Калина је 1916. прорекла у трансу ‘да ће Бугари отићи из Дубоке као што су и дошли, и да ће Срби поново завладати овим крајевима...’

Да је Бугари не би убили, њу су за време транса однели у општинску судницу, где је и прорицала.

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

У ритуалу се велика и мистериозна моћ одувек приписивала и музици. Многи су дошли до закључка да јецаји караба, народног дувачког инструмента, имају готово чаробну моћ.
О карбашевој музици Казимировић бележи: „Можда ти свирачи и жалосни јецаји карабаша русаљи у трансу изгледају као звуци који допиру са неке више сфере, као музика духова“.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.