Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГАО СТРЕЉАЊЕ: Чувени чика Миге из Жикине династије играо и у вестерну

Срдоч је глумио у близу 50 филмова, а најпознатији је по улози продавца лозова у "Лудим годинама", где је упркос скромној минутажи Миге је постао значајан члан веселе екипе.

1726731876_1454506.jfif
Фото: Архива
Oglas

На Божић 7. јануара, пре 36 година преминуо је Милан Срдоч, српски и југословенски глумац. Рођен је 3. јануара 1920. године, у Ријеци. Отац му је радио као бродоковач, а он је завршио маталостругарски занат, и бавио се глумом у аматерском позоришту. 

Глумио у близу 50 филмова

Срдоч као симпатични продавац лозова чика Миге засмејавао нас је до суза у "Лудим годинама", а упркос скромној минутажи Миге је постао значајан члан ове веселе екипе. Био је и потресни, тужни, заборављени "доктор за бокс“ из филмског омнибуса "Суботом увече", препредени накупац из филма "Шеста брзина" из култне серије "Приче из радионице", урнебесни пијанац Чеда из Паскаљевићевог "Посебног третмана", али и јунак нашег детињства из "Невена" (чика Илија), „Полетарца“, "Бабиног унучета"... Глумца памтимо и из серија: "Дипломци", "Музиканти" и филма "Бурдуш" - где је био тужно-смешни виолиниста.

Играо и у вестерну

Од ране младости играо је у неколико позоришта, међу којима су и даске које живот значе у Зајечару, Београдској комедији (Београдско драмско позориште) и Народном позоришту.

Имао је среће да заигра чак и у вестерну, и то поред Стјуарта Грејндшера, затим код Горана Паскаљевића у „Сутону“ поред холивудског глумца српског порекла Карла Малдена... Слободни глумац био је од 1958. Срдоч је стално био ангажован, како на филму тако и на телевизији.

У своју вечну кућу преселио се 1988. године, у 68. години живота. Отишао је тихо и скромно, како је и живео. Гроб Милана Срдоча био је у кастастрофалном стању. Годинама су људи покушавали да направе иницијативу којом би се помогло у обнављању његовог споменика на Новом бежанијском гробљу у Београду, али за сад све делује безуспешно.

Избегао смрт

Милан Срдоч је крајем Другог светског рата извукао „срећан лоз“ јер је избегао стрељање 1944, за које је био предвиђен, заједно са Душком Илићем, у чијој је глумачкој групи током рата играо махом Нушићеве комаде. Илића је народна власт стрељала у Кошутњаку, без суђења, а Милан Срдоч је помилован у последњи час, али је присилно послат на Сремски фронт, где је лакше рањен.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas