Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВУИСИЋ ПОРОКУ НИЈЕ УМЕО ДА КАЖЕ НЕ: "Докле ћеш, Пајо, дозвољавати себи бављење једним послом, одвратним и понижавајућим?"

Павле Вуисић једно је од највећих имена у историји домаће глумачке сцене.

1728125943_a45f8f2433f284a887c4ca98bd16122bb290a608.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Премда није волео глуму, његова богата каријера обележена је бројним филмским и серијским улогама које су постале култне. Раме уз раме са Миодрагом Петровићем Чкаљом оживео је иконични дуо најбољих пријатеља Паје и Јарета и управо је ово рола по којој је остао најупамћенији. Славни глумац рођен је 10. јула 1926. као Павле Вујисић. Ипак, како га слово "ј" у презимену страшно нервирало, одлучио је да се потписује без њега, те је тако остао упамћен као Вуисић. Мада на многим местима стоји запис о томе да је рођен у Београду, једном приликом глумац је истакао како је његово родно место заправо Цетиње.

– Београђанин сам, јер у њему десетљећима живим, али ја сам ипак рођен на Цетињу. Исправите то – пренео је Yугопапир његове речи објављене у југословенском часопису "Студио" из Загреба.

Када му је било тек 18 Павле је мобилисан и као део војске упућен на Сремски фронт, где изграђује јаке политичке ставове при којима остаје до краја живота.

Када је изашао из вртлога рата, млади Вуисић уписује Правни факултет, на ком је успео да да чако неколико испита, након чега је схватио да то ипак није његов прави позив, те је академску каријеру наставио да гради студирајући светску књижевност.

Ипак, ни ово школовање није било дугог даха. Наиме, због једног немилог догађаја који се препричава већ генерацијама, Павле је био избачен са факултета.

Све је почело оног тренутка када је будући глумац чуо како је један колега са факултета учинио нешто нажао девојци која је такође ту студирала. Павле је тада решио да ствар преузме у своје руке, те га је у тоалету заплашио пластичним пиштољем, након чега је овај пао, а Вуисић био избачен са студија.

Младић није часио ни часа, те се одмах бацио на сферу која ће му у потпуности променити ток живота, а у питању је наравно, глума.

Првобитно је наступао у "Панчевачком позоришту", а прва озбиљнија улога на филмском платну била је 1950. у "Чудотворном мачу".

Тек главна улога лађара Обрада у филму "Три корака у празно" 1958. зацементирала је његов статус великог уметника и глумца на домаћој сцени.

Иако је остао упрамћен као такав, Павле није био претерано одушевљен позивом за који се определио, а једном приликом његова супруга је пренела његове речи на ту тему.

– Е па докле ћеш, Пајо, дозвољавати себи бављење једним послом, одвратним и понижавајућим, докле због лове, од које у ствари никакве користи немаш. Докле? – била је Вуисићева порука самоме себи, коју је његова жена Мирјана морала да запише.

(Glossy)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas