Oglas
· · Komentari: 0

VUISIĆ POROKU NIJE UMEO DA KAŽE NE: "Dokle ćeš, Pajo, dozvoljavati sebi bavljenje jednim poslom, odvratnim i ponižavajućim?"

Pavle Vuisić jedno je od najvećih imena u istoriji domaće glumačke scene.

1728125943_a45f8f2433f284a887c4ca98bd16122bb290a608.jpg
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Premda nije voleo glumu, njegova bogata karijera obeležena je brojnim filmskim i serijskim ulogama koje su postale kultne. Rame uz rame sa Miodragom Petrovićem Čkaljom oživeo je ikonični duo najboljih prijatelja Paje i Jareta i upravo je ovo rola po kojoj je ostao najupamćeniji. Slavni glumac rođen je 10. jula 1926. kao Pavle Vujisić. Ipak, kako ga slovo "j" u prezimenu strašno nerviralo, odlučio je da se potpisuje bez njega, te je tako ostao upamćen kao Vuisić. Mada na mnogim mestima stoji zapis o tome da je rođen u Beogradu, jednom prilikom glumac je istakao kako je njegovo rodno mesto zapravo Cetinje.

– Beograđanin sam, jer u njemu desetljećima živim, ali ja sam ipak rođen na Cetinju. Ispravite to – preneo je Yugopapir njegove reči objavljene u jugoslovenskom časopisu "Studio" iz Zagreba.

Kada mu je bilo tek 18 Pavle je mobilisan i kao deo vojske upućen na Sremski front, gde izgrađuje jake političke stavove pri kojima ostaje do kraja života.

Kada je izašao iz vrtloga rata, mladi Vuisić upisuje Pravni fakultet, na kom je uspeo da da čako nekoliko ispita, nakon čega je shvatio da to ipak nije njegov pravi poziv, te je akademsku karijeru nastavio da gradi studirajući svetsku književnost.

Ipak, ni ovo školovanje nije bilo dugog daha. Naime, zbog jednog nemilog događaja koji se prepričava već generacijama, Pavle je bio izbačen sa fakulteta.

Sve je počelo onog trenutka kada je budući glumac čuo kako je jedan kolega sa fakulteta učinio nešto nažao devojci koja je takođe tu studirala. Pavle je tada rešio da stvar preuzme u svoje ruke, te ga je u toaletu zaplašio plastičnim pištoljem, nakon čega je ovaj pao, a Vuisić bio izbačen sa studija.

Mladić nije časio ni časa, te se odmah bacio na sferu koja će mu u potpunosti promeniti tok života, a u pitanju je naravno, gluma.

Prvobitno je nastupao u "Pančevačkom pozorištu", a prva ozbiljnija uloga na filmskom platnu bila je 1950. u "Čudotvornom maču".

Tek glavna uloga lađara Obrada u filmu "Tri koraka u prazno" 1958. zacementirala je njegov status velikog umetnika i glumca na domaćoj sceni.

Iako je ostao upramćen kao takav, Pavle nije bio preterano oduševljen pozivom za koji se opredelio, a jednom prilikom njegova supruga je prenela njegove reči na tu temu.

– E pa dokle ćeš, Pajo, dozvoljavati sebi bavljenje jednim poslom, odvratnim i ponižavajućim, dokle zbog love, od koje u stvari nikakve koristi nemaš. Dokle? – bila je Vuisićeva poruka samome sebi, koju je njegova žena Mirjana morala da zapiše.

(Glossy)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas