Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРАГЕДИЈА "ЦРВЕНЕ ЈАБУКЕ": Кренули на концерт, па доживели језиву саобраћајну несрећу - погинула два члана групе

Чланови бенда чувене сарајевске групе "Црвена јабука" пре 38 година кренули су на своју прву турнеју, а први град који је требало да посете био је Мостар.

1729591728_Foto-D.-Milovanovic-G.-Sljivic.jpg
Фото: Д. Миловановиц, Г. Шљивић
Oglas

Међутим, језива саобраћајна несрећа спречила их је у томе, на путу из Сарајева код Јабланице.

"Вече 18. септембра је у Мостару била необично топло. Температуру у граду је подизао и дуго најављивани концерт сарајевске групе Црвена јабука. На рукометном стадиону "Кантаревац" окупило се око 1500 младих који су с нестрпљењем очекивали почетак концерта.

У овој несрећи на лицу места погинуо је басиста групе Аљоша Буха, док је певач и један од оснивача групе Дражен Ричл Зијо задобио тешке повреде и преминуо је 1. октобра 1986. године.

"Мук на стадиону"

"То је био тежак дан. Ми смо већ били на стадиону у Мостару, био је пун, а тек око пола 8 увече дошла је полиција. Сцена је била дирљива, настао је мук на стадиону, угасили су музику, а како смо ми кренули према болници у Мостару, тако је и са нама кренула сва та публика. Испред болнице било је три, четири хиљаде људи", присетио се Жера трагедије која је Црвену јабуку завила у црно.

После годину дана паузе, група је објавила други албум под називом "За све ове године", који је сматран за неку врсту посвете погинулим члановима бенда. Иако се чинило да се група распала, јер је Ричл био оличењење и душа "Црвене јабуке", ипак је успех другог албума охрабрио преостале чланове да наставе.

Дражен Ричл, рођен у Сарајеву 12. марта 1962. године, био је глумац, комичар, надреалиста, један од покретача "Новог примитивизма", гитариста неколико сарајевских музичких група, певач и један од оснивача "Црвене јабуке". Ричл је једно време био и гитариста састава Елвис Ј. Куртовић, а био је и глумац у "Топ листи надреалиста".

"Црвена јабука" основана је у Сарајеву, 1985. године и већ са првим албумом, који је имао истоимени назив као и група, одмах су направили успех. Њихова музика била је инспирисана "Битлсима" и "Индексима" и брзо је нашла пут до публике, а група и данас пуни сале у градовима широм бивше републике.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas