Oglas
· · Komentari: 0

TRAGEDIJA "CRVENE JABUKE": Krenuli na koncert, pa doživeli jezivu saobraćajnu nesreću - poginula dva člana grupe

Članovi benda čuvene sarajevske grupe "Crvena jabuka" pre 38 godina krenuli su na svoju prvu turneju, a prvi grad koji je trebalo da posete bio je Mostar.

1729591728_Foto-D.-Milovanovic-G.-Sljivic.jpg
Foto: D. Milovanovic, G. Šljivić
Oglas

Međutim, jeziva saobraćajna nesreća sprečila ih je u tome, na putu iz Sarajeva kod Jablanice.

"Veče 18. septembra je u Mostaru bila neobično toplo. Temperaturu u gradu je podizao i dugo najavljivani koncert sarajevske grupe Crvena jabuka. Na rukometnom stadionu "Kantarevac" okupilo se oko 1500 mladih koji su s nestrpljenjem očekivali početak koncerta.

U ovoj nesreći na licu mesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je pevač i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl Zijo zadobio teške povrede i preminuo je 1. oktobra 1986. godine.

"Muk na stadionu"

"To je bio težak dan. Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, a tek oko pola 8 uveče došla je policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku, a kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i sa nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri hiljade ljudi", prisetio se Žera tragedije koja je Crvenu jabuku zavila u crno.

Posle godinu dana pauze, grupa je objavila drugi album pod nazivom "Za sve ove godine", koji je smatran za neku vrstu posvete poginulim članovima benda. Iako se činilo da se grupa raspala, jer je Ričl bio oličenjenje i duša "Crvene jabuke", ipak je uspeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave.

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma", gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, pevač i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Ričl je jedno vreme bio i gitarista sastava Elvis J. Kurtović, a bio je i glumac u "Top listi nadrealista".

"Crvena jabuka" osnovana je u Sarajevu, 1985. godine i već sa prvim albumom, koji je imao istoimeni naziv kao i grupa, odmah su napravili uspeh. NJihova muzika bila je inspirisana "Bitlsima" i "Indeksima" i brzo je našla put do publike, a grupa i danas puni sale u gradovima širom bivše republike.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas