Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕСТВАРАН ЖИВОТ ШИРЛИ ТЕМПЛ: Феномен који је заувек променио Холивуд

Звезда дечјих филмова, Ширли Темпл, рођена је у калифорнијском граду Санта Моника у трочланој породици. Отац Џорџ Темпл је био банкар, а мајка Гертруда домаћица. Када је имала само три године почела је да показује таленат према певању и плесу, па ју је мајка већ 1931. уписала у плесну школу у Лос Анђелесу, где су је уочили филмски агенти. Убрзо су малену Ширли ангажовали у филмовима.

1714034907_152935_profimedia0158274165_ls.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Одједном, сви су знали ко је преслатка девојчица плавих увојака, широког осмеха и крупних радосних очију. Након плесне школе, Ширли је добила први глумачки ангажман у серији “Бабy Бурлескс” у “Едуцатионал Пицтурес”, где је с осталом талентованом децом имитирала звезде попут Марлен Дитрих.

Захваљујући амбициозној мајци, потписала је уговор с “20тх Центурy Фоx” и тако постала једна од ретких глумица која је стекла славу пре него што је напунила шест година.

– Још од првог филма који сам снимала под окриљем “20тх Центурy Фоx” знала сам како да оставим траг да ме људи запамте. Уживала сам све време па ми ни у једном тренутку снимања ништа није било проблем да урадим. Знала сам како да запамтим своје реченице, како да будем потпуно концентрисана и како да пратим редитељеве упуте – говорила је својевремено глумица.

Ширли Темпл је импресионирала публику 1934. године својим првим филмом “Станд Уп анд Цхеер!” и изведбом песме “Бабy, Таке а Боw”, а те године снимила је још седам остварења и тиме заслужила посебан Оскар за изванредан допринос филмској индустрији. Тада је постала прво дете које је икада примило такву врсту признања.

– У време ове депресије, када је дух људи мањи него икада пре, дивно је знати да за само 15 центи можеш да одеш у биоскоп да гледаш осмех ове предивне девојчице и барем на тренутак заборавиш свакодневне проблеме – изјавио је 1935. амерички председник Френклин Д. Рузвелт алудирајући на тада најпознатије дечје лице на филмском платну, Ширли Темпл.

У то је доба постала је институција и национални понос. Почели су да праве лутке Ширли Темпл, разне играчке носиле су њено име, добила је чак линију ципела и одеће.

– Још са шест година престала сам да верујем у Деда Мраза. Мајка ме је одвела код Деда Мраза у његов кутак у јеном шопинг центру, а он је од мене затражио аутограм – говорила је.

Међутим, сви су зарађивали на њеном имену осим ње. Наиме, њено име је коришћено у многе сврхе, али нико јој није плаћао ауторска права. Када су схватили да је њихова ћерка премало плаћена за свој лик и дело, родитељи су унајмили угледног адвоката Лорда Рајта. Након тога њени хонорари су повећани са 50 на хиљаду долара недељно, а мајци, која јој је била фризерка, плата је повећана за 250 долара недељно, с тим да је Ширли морала да добије додатних 15.000 долара за сваки завршени филм.

– Време је новац. Узалудно потрошено време је узалудно потрошен новац, а све то води невољи – тврдила је Ширли. Услови у којима су деца тада глумила у Холивуду и начин на који су се односили према њима данас би били строго кажњени.

– У две године знала сам да снимим по 26 филмова. Деца која су на сету била немирна, укључујући и мене, морала су за казну да стоје на леденом поду да се смире. Кад ни то не би упалило, знали су да нас стављају да седимо на леденим блоковима које смо звали црним кутијама. На срећу, мени црне кутије нису уништиле ментално здравље – открила је Ширли.

Опчињеност талентом Ширли Темпл била је огромна. Дерил Ф. Занук, продуцент и студијски водитељ “20тх Центурy Фоx-а”, сву је пажњу усмерио на њу како би стекла звездани статус.

Многи су говорили да је управо Ширли највећа вредност студија.

– Била сам обасута љубављу са свих страна и јако млада. Почела сам да радим с три године, и то ми је тада било нормално. Мислила сам да сви тада почињу да раде – објашњавала је.

Први њен филм у боји био је “Тхе Литтле Принцесс”, а на његово је снимање потрошено 1.5 милиона долара. Ширли је и даље била популарна, како на филмском платну тако и као муза многим уметницима, попут сликара Салвадора Далија. Са навршених 12 година родитељи су, на основу уговора склопљеног с филмским студијем, ћерку уписали у ексклузивну школу у Лос Анђелесу, а луксузни бунгалов у студију пренамењен је у велику канцеларију у који је повремено долазила.

– У доби од 14 година осећала сам се најстарије. Након тога постајала сам све млађа – тврдила је.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas