Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕОБИЧАН ЖИВОТ ЧУВЕНЕ ТЕЛЕВИЗИЈСКЕ КУВАРИЦЕ: Рецепти Марте Стјуарт обишли су свет

Позната телевизијска куварица Марта Стјуарт иако изгледа као обична домаћица из предграђа никако то није

1716975844_DFDFDDFD.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Марта Стјуарт је једна од најпознатијих светских куварица чији су рецепти обишли свет. Поред кувања, она је и бизнисменка, списатељица, бивша манекенка и телевизијска личност.

Рођена је у Њу Џерсију и друго је од шесторо деце, има комплетно пољско порекло, а када је имала само три године, породица се преселила у Натли, име Грејс преузела је по уласку у католичанство.

Са само 10 година, радила је повремено као дадиља, а често је деци коју је чувала организовала и рођенданске журке. Већ са 15 година се појавила први пут на телевизији и почела је да се бави манекенством.

Наставила је да се појављује у рекламама и часописима током факултета, како би платила школарину за студије уметности и историје. Вредно је радила на свом буџету, те је као модел за сат времена узимала по 50 долара, што је у то време било јако много новца.

Љубав према кувању наследила је од мајке која ју је научила и да шије, а отац јој је пренео љубав према баштованству.

На студијама је упознала и дечка са којим је упловила у брачне воде 1961. године, а само годину дана после уласка у брак, Марта је добила чак две дипломе: са Факултета уметности и историје, али и из историје архитектуре.

Каријеру је Марта малтене преузела од свог свекра и била је у почетку берзански посердник. Убрзо се са мужем преселила у Конектинат где су купили и преуредили сеоску кућу која је касније постала ТВ студио.

Позив пријатеља који је био очаран Мартиним умећем кувања, променио јој је живот. Он јој је дао понуду која се не пропушта за израду књига са рецептима и сликама и тако је настала њена прва књига 1982. године.

Затим је одпочео њен полусатни телевизијски програм назван "Марта Стјуарт Ливинг". Толико је била гледана, да су јој продужили емисију на сат времена. Њујоршки магазин ју је 1995. године прогласио "америчком женом нашег времена".

У међувремену је успела своје име да заштити као бренд, основала је компанију под својим именом. Убрзо је изашла у јавност на берзи у Њујорку, почетна јавна понуда је била на 18 америчких долара, а на крају је дошла до 38 долара, пише "Википедија".

Иако је цена акција почела да пада, Марта је и даље била већински акционар управљајући са 96% конторлом гласачке моћи у компанији. Међутим, продаја деоница није пошла по плану и десио је вртоглави пад.

Већ 2003. године ју је влада оптужила по девет тачака оптужнице, укључујући оптужбе за превару хартијама од вредности и ометање правде. Добровољно се повукла са места извршног директора али је остала на месту креативног директора.

После шестонедељног суђења, проглашена је кривом у марту 2004. године за кривично дело завере, опструкцију поступка агенције и давање лажних изјава савезним истражитељима. Осуђена је на издржавање петомесечног мандата у савезној поправној установи и двогодишњи период надзиранја, од тога је била пет месеци под електронским праћењем, а и платила је казну од 30.000 америчких долара.

Није Марти дуго требало да поврати стару славу, а убрзо се вратила на место председнице компаније, а и у део Управног одбора.

Марта се, као што смо напоменули раније, удала за Ендруа Стјуарта, тада студента Правног факултета. У браку су добили ћерку Алексис, а после више од 25 година пар се растао и три године касније и званично развео.

Оно што можда мало њих зна јесте да је била у вези са холивудским глумцем Ентонијем Хопкинсом, али после гледања филма "Кад јагањци утихну" у ком је он играо главну улогу - раскинула је везу.

После Хопкинса срећу је пронашла крај милијардера Чарлса Симоњија, раног оснивача Мајкрософта. Нажалост, после 15 година и ова веза је окончана.

Позната је и као велики љубитељ животиња и има неколико кућних љубимаца, између осталог псе чау-чау, француског булдога, хималајску мачку па чак и коња и понија.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas