Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЉУБАВНЕ АФЕРЕ ГАРИЈА КУПЕРА: Скандалозан живот и тајне холивудске звезде

Гари Купер је дане проводио као да сутра не постоји

1716113738_334505_garikuper_ls.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Познат по свом аутентичном, опуштеном глумачком стилу Гари Купер је био једна од, ако не и најпознатија филмска звезда средине 1900-их. Током своје 36-годишње каријере, холивудски срцеломац је успео да остави поприличан утисак, не само на екрану, већ и иза кулиса.

Рођен као Френк Купер, глумац је одрастао на фарми у Хелени у Монтани, где су он и његов старији брат Артур научили да јашу коње, лове и пецају од свог оца, Чарлса Купера ранчера који је постао судија Врховног суда.

Иако је будући глумац почео да студира уметност на колеџу Гриннел у Ајови, на крају је одустао и упутио се у Лос Анђелес, што ће драматично променити ток његовог живота...

Године 1925. Купер је започео каријеру каскадера и статисте у немим западњачким филмовима као што су Громогласно крдо, Меса дивљег коња и Траил Ридер. Наравно, чињеница да је већ био вешт коњаник и бивши каубој из стварног живота била је предност за амбициозног глумца.

Коначно, сада „Гери“ Купер је почео да добија заслужне улоге које су бившем каскадеру и статисту омогућиле дуже време на екрану, као на пример у филму Трикови из 1925, где је играо главног антагонисту филма, или у филму Лигхтнин’ Винс из 1926.

До јуна те године, Купер је потписао уговор са Самјуелом Голдвин продукцијом и играо је као споредни лик у филму Победа Барбаре Ворт, који је доживео велики успех. Критичари су се посебно дивили Куперовом „аутентичном“ приказу каубоја, називајући га „будућом звездом“.

Убрзо након потписивања новог петогодишњег уговора са Парамоунт Пицтурес, глумац у успону укрстио се са легендом немог филма, Кларом Боу. Када је глумица приметила Купера у студију, инсистирала је да он буде ангажован у њеном надолазећем филму, Ит – који је од њега направио звезду, а од њих двоје пар.

Усред њиховог кратког, али интензивног дружења, Боу је свом тајном дечку наместила прве главне улоге, у филмовима Деца развода и Крила – од којих је последњи донео Куперу статус срцеломца и огромну пажњу обожавалаца.

Године 1929, када су снимали Песму о вуку са Лупе Велез, страст на екрану између две звезде наставила се иза кулиса, што је на крају резултирало двогодишњом везом.

Међутим, док је још био са овом глумицом рођеном у Мексику, Купер је имао потешкоћа да остане веран. Ово је било посебно очигледно након што је достигао једну велику прекретницу у својој каријери која ће на крају довести звезду до озбиљне славе...

Међутим, то није спречило Купера да добије похвале за „један од најбољих наступа“ у каријери, и да покуша да се још једном приближи својој колегиници…

Док је Купер још био са Лупе Велез, привукла га је Дитрих и започели су аферу иза леђа његове девојке. Међутим, није прошло много времена док Велез није почела да примећује нешто сумњиво, инсистирајући на томе да мора стално да буде на снимању са својим мушкарцем.

Штампа је доживела процват због ривалства између ове две супарнице, често приказујући Велез као изузетно љубоморну и превише заштитнички настројену... што је могло бити тачно с обзиром на то да је она једном пуцала на њега..

У бесу, је наводно покушала да упуца Купера док се укрцавао на воз за Чикаго. Срећом је промашила. Нажалост, изгледало је као да Купер још увек није научио лекцију о падовима приликом забављања са колегиницама, и започео је бурну аферу са Керол Ломбард док је снимао филм из 1931.

Глумац је на плавокосу филмску звезду оставио толики утисак да је касније свом супругу Кларку Гејблу рекла да је имала много боља интимна искуства са Купером него са њим.

За то време, чак се шушкало да је Купер имао везу са другим мушкарцем. Док се виђао са Кларом Боу и Лупе Велез, делио је кућу повремено са колегом глумцем Андерсоном Лолером.

Велез је једном рекла пријатељици Хеди Хопер да је сумњичава да Купер има аферу са глумцем, јер би нањушила мирис Лолерове колоњске воде кад год би се Купер вратио кући након њиховог дружења.

Глумцу су непрестане улоге и суочавање са мега славом на крају утицали на то да се осећао усамљено, изоловано и депресивно. Тако је одлучио да проведе годину дана у иностранству у Италији, од 1931. до 1932. Док је био тамо, нашао се у још једној романтичној вези, овога пута са грофицом рођеном у Америци Дороти ди Фрасо, која је била удата за важног италијана.

Већину својих дана проводио је у њеној гламурозној вили Мадама у Риму, где би љубавници пијуцкали старо вино и заједно посећивали италијанске музеје и галерије. Чак су одлетели у Африку на десетонедељни Safari.

Годину дана касније, упознао је 20-годишњу њујоршку дебитантицу Веронику Балфе током ускршње забаве. Пар се повезао због заједничке љубави према природи уживајући у спортовима попут јахања, скијања и гађања. Дана 15. децембра 1933, њих двоје су се дискретно венчали у кући Балфине мајке у Парк Авенији.

Чинило се да је брак позитивно утицао на филмску звезду, Купер се окренуо од својих прошлих индискреција и фокусирао се на брачни живот. 15. септембра 1937. Балфе им је родила ћерку Марију. Глумац се показао као стрпљив и брижан отац, учећи Марију како да вози бицикл, скија, игра тенис и јаше коње.

Породица која воли спорт често је заједно одлазила на одмор, путујући у Европу. Све је изгледало савршено, а Купер је остао веран својој жени, односно до лета 1942.

Док је 1942. снимао За кога звоно звони, Купер се заљубио у своју колегиницу Ингрид Бергман, познату по улози у Казабланки. Успели су да своју забрањену љубав чувају у тајности читаву годину.

Своју тајну романсу су привели крају 1943. године, након што су завршили снимање за свој други заједнички филм, Саратога Трунк.

Нажалост, Куперов однос са Бергманом није био једини пут када је био неверан својој жени. Године 1948, након што је завршио рад на Фоунтаинхеад-у, састао се са својом младом колегиницом у филму, Патришом Нил.

Занимљиво је да глумац у почетку није био толико импресиониран Патришом, па је чак рекао режисеру Кингу Видору да не верује да је она добра за филм. Наравно, све се променило након што су почели да раде заједно, када су се између њих појавиле варнице које су подстакле ванбрачну везу.

Једна ствар коју је Купер савладао током година, поред својих глумачких вештина, била је како одржати везу дискретном. На његову несрећу, то није био случај са Ниловом, а гласине о његовој неверности убрзо су се прошириле широм Холивуда.

На крају је својој супрузи признао не само да су гласине тачне, већ и да је заљубљен у своју бившу колегиницу, коју је месецима виђао иза њених леђа. Иако Купер није тражио развод, он и Балфе су се ипак законски раздвојили у мају 1951. године – због чега ће ускоро пожалити…

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas