Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЈА БИ ЈОШ ЖЕНА ОВО ТРПЕЛА? Ајнштајнова строга брачна правила за Милеву

Алберт Ајнштајн био је познати нобеловац и физичар. Теорија релативитета чији је творац нешто је по чему је овај научник препознатљив. Иако су његово знање и таленат неупитни, многи често истичу да је користио идеје своје супруге Милеве Марић, која је по мишљењу многих, била далеко интелигентнија и паметнија али је била у "сенци" свог супруга.

1720078816_61236_albert-ajnstajn-i-mileva-maric-ajnstajn-foto-profimedia-wikipedia_ig.jpg
Фото: Профимеида, Википедија
Oglas

Иако је Ајнштајн иза себе оставио многа ненадмашна дела на пољу физике и математике, остао је упамћен као човек са тешким карактером. То је у многоме утицало на каријеру и научни рад његове супруге, која је зарад њега и његове каријере запоставила себе.

Њих двоје су се упознали на студијама, а Милева је у то време била студент који обећава и коме су предвиђали сјајну научну каријеру. Ајнштајн био изузетно ћутљив и повучен и многима било чудно како су њих двоје успели да постану пар.

Милева је била четири године старија од Ајнштајна што је сметало њеној мајци. Добили су ванбрачну ћерку Лизерл чија судбина није позната јер је оболела непосредно пред венчање родитеља. Многи сматрају да је дата на усвајање.

Проблеми код овог брачног пара су постојали као и код других, а у јеку једне расправе Анштајн је дао "списак правила" којих би његова супруга требало да се придржава. Овај списак пронађен је у једном од његових писама упућених Милеви, а објављен је у биографској књизи "Ајнштајнов живот и универзум".

Албертова правила за Милеву прочитајте у наставку:

И део

Бринућеш се о томе да:

водиш рачуна о мојој одећи

да добијам три оброка редовно у соби

да моја спаваћа и радна соба буду уредне и нарочито да мој радни сто буде спремљен и коришћен за моје потребе

ИИ део

Одрећи ћеш се свих личних веза са мном, осим када је то неопходно из социјалних разлога, а посебно ћеш се одрећи:

мог седења у кући са тобом

мог излажења и путовања са тобом

ИИИ део

Поштоваћеш следећа правила још у вези са мном:

Нећеш очекивати блискост са мном нити ми било шта приговарати

Ако тражим од тебе - престаћеш да разговараш са мном

Напустићеш моју спаваћу и радну собу истог трена када то будем од тебе захтевао

ИВ део

Обавезујеш се да ме нећеш омаловажавати и понижавати пред децом, ни речима ни понашањем.

Милева је годинама трпела преку нарав свог супруга да би напокон одлучила да се растану након деценију и више. Она је изашла из те заједнице непосредно пред Први светски рат, упутивши се у Цирих са својом децом. Тек две године касније Алберт је затражио развод, а званично су се развели 1919. године, оженивши се само неколико месеци својом дугогодишњом љубавницом, пише Историјски забавник.

(Н портал)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas