Српски традиционални рецепт за прављење домаћег сирупа зове је један од старијих и радо су га користиче наше прабаке, баке и маме. Новак Ђоковић је на друштвеним мрежама открио како Јелена и он уживају у припреми овог непревазиђеног напитка.
Пошто су Новак и Јелена Ђоковић велики поборници здраве исхране, одлучили су да сами направе чудесни сируп од зове.
Зова је у пуном цвату и право је време да се спреми за сируп. Зовини цветови се беру током сунчаног времена, и то само они потпуно расцветали са жутим сладоносним прахом.
Сок од зове је одличан током топлих летњих дана, али се може пити и независно од времена јер је невероватно укусан, а и изузетно здрав.
Састојци:
30 цветова зове
3 л воде
40 г лимунске киселине
3 лимуна
3 кг шећера
Припрема:
Потопите цветове зове у воду са лимунском киселином и на кришке изрезаним лимунима с кором. Добро измешајте и оставите да одстоји на хладном и тамном месту 24 сата.
Други дан течност процедите па додајте шећер и добро промешајте. Оставите да стоји још 24 сата уз повремено мешање.
Након 48 сати сируп је спреман за претакање и складиштење у стаклене боце. На овај га начин можете чувати до годину дана на хладном и тамном месту.
Ово је рецепт за отприлике 4 литра сирупа, уколико желите више или мање прилагодите размере својим потребама. А то значи да ћете на 10 цветова користити литар воде, килограм шећера и један лимун, односно на 100 цветова требаће вам 10 литара воде, 10 килограма шећера и 10 лимуна, по могућности непрсканих.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ