Srpski tradicionalni recept za pravljenje domaćeg sirupa zove je jedan od starijih i rado su ga korističe naše prabake, bake i mame. Novak Đoković je na društvenim mrežama otkrio kako Jelena i on uživaju u pripremi ovog neprevaziđenog napitka.
Pošto su Novak i Jelena Đoković veliki pobornici zdrave ishrane, odlučili su da sami naprave čudesni sirup od zove.
Zova je u punom cvatu i pravo je vreme da se spremi za sirup. Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena, i to samo oni potpuno rascvetali sa žutim sladonosnim prahom.
Sok od zove je odličan tokom toplih letnjih dana, ali se može piti i nezavisno od vremena jer je neverovatno ukusan, a i izuzetno zdrav.
Sastojci:
30 cvetova zove
3 l vode
40 g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Ovo je recept za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU