Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СПОМЕНИЦИ

Да ли сте знали да на свету постоји чак 6 Кипова слободе и то није све: Ево савета шта би требало обавезно да посетите

Веровали или не, многе чувене статуе широм света имају своје копије, па чак и по три-четири

Depositphotos_15862881_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Да ли сте знали да се оригинални Кип слободе не налази у Њујорку, већ Паризу? Реч је радном моделу по којем је рађена велика сестра коју су Французи поклонили Американцима 1886. године.

Прочитајте још: Јесте ли чули за УБУД ВИЛЕ? Дан у њима кошта 1.000 евра, а понуда је невероватна (Фото/Видео)

Дакле, прави Кип слободе се налази на острву на Сени, а висок је нешто више од 11 метара. Ово не би било занимљиво да у Паризу не постоји још четири Кипа слободе! Други се налази у западном делу врта Луксембург, трећа у Музеју Орсеј, а четврта у музеју у Трећем арондисману. Највећи француски Кип слободе је на десној обали Сене код моста Алма. Тачније реч је само о ватри која је исте величине као њујоршка и то је споменик посвећем принцези Дијани која је недалеко страдала.

И Милоска венера се може видети у десетак вртова и музеја, негде и са обе руке, али само је једна оригинал и налази се у Лувру.

Ни Американци нису остали дужни Парижанима па су у Лас Вегасу направили реплику Ајфеловог торња која је упола мањa од оригинала. Трећи Ајфелов торањ се налази у Токију, а трећи, највернији оригиналу јер је изграђени истоветан парк, краси кинески град Тиандушен.

Диктаторов Христ
Лисабонски Христ је у Алмади постављен 1959. године после посете кардинала који је био одушевљен скулптуром. Председник Салазар је са одушевљењем прихватио идеју.
Христ са висине штити два града: Рио и Лисабон.

И најчувенија скулптура Христа који раширеним рукама штити Рио де Жанеиро има мањег брата. Наравно, налази се у Лисабону. Тачније, са друге стране реке Тежо (карта за трајект је 1,5 евро) гледа ка Лисабону и штити португалску престоницу. У Рију се до Христа стиже жичаром, а у Лисабону постоји експрес лифт који за шест евра води до врха са којег се по сунчаној страни пружа поглед до Синтре. Разлика са Христом из Рија је у томе што је лисабонски, уствари, религиозни центар.

Прочитајте још: Нема више ПРОКЛЕТСТВА: Најлепши египатски ДЕЧАК добија музеј, а цена улазнице неочекивано ниска

И лепи Микеланђелов Давид има неколико близанаца. Тачније, само у Фиренци "живе" тројица. Оригинал се налази под кровом Галерије академије Фиренце, други је на чувеном Тргу Векио и трећи, од бронзе, има најлеши поглед, јер је смештен на Тргу Микеланђело одакле се види Фиренца као на длану.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas