· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Врњачка Бања има 100 историјских вила, а ми издвајамо ПЕТ које морате видети (Фото)

Свака шетња Врњцима је путовање у историју, јер су се у вилама које је красе одигравали важни догађаји не само у Србији него и свету

sotirovic-5tr.jpg
Фото: ТО Врњачка Бања

Крај реке било је нанизано шест бисера: "Гостушки, "Албала", "Радак", "Еспланада", "Турковић" и "Арновљевић", али су због изградње хотела "Бреза" срушене прве четири. То је довољан разлог да у Бању поклоните пажњу "преживелим " вилама.

Вила "Турковић"
Фото: ТО Врњачка Бања

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

"Брезу" је пројектовао чувени Иве Антић, а четири прелепе виле изградили су још чувенији бањски лекари, а цео комплекс је био украс Бање. На срећу, туристи и данас могу да се диве двема, преосталим.

Вила "Турковић" је имала посебно важну улогу у историји. Прво, у њој су живеле две најлепше Врњчанке: Теодора Дора и Афродита. Друго, овде 1941. године била смештена немачка команда и управо овде је осмишљен "десант на Дрвар". Због тога је после рата и добила име "Партизанка".

Вила "Арновљевић"
Фото: ТО Врњачка Бања

Вилу "Арновљевић" је изградио стари бањски лекар Светор и који је овде радио у време Првог светског рата, а касније и његов син Мирко. И брат Војислав је био познати кардиолог и члан САНУ.

Вила Швајцарија је била стециште српске елите

Елитни хотел "Александар" је бивши санаторијум "Живадиновић" који је изградио знаменити Драгутин, а позната је по познатим гостима Оскару Давичу, Кочи Поповићу... Друга знаменитост је његова супруга Десанка, први српски дијететичар и познаваоц здраве хране. Хотел се дуго звао "Београд" и био запуштен.

Вила "Мон репо"
Фото: ТО Врњачка Бања

Код старе школе ниже се неколико вила: "Мон репо", "Видаковић", "Леђенски" и "Зораида" у којој је спавао краљ Александар.

Прву гостионицу отворио је несвршени студент Коста Ракица и звала се "Народна гостионица"
Вила "Јела"
Фото: ТО Врњачка Бања

Близу цркве, припијена уз брдо ушушкана је вила "Јела" коју је изградио песник Драгутин, брат Војислава Илића. Подигао је после посете грофу Лаву Толстоју у Јасној Пољани. У време првог светског рата у њој је боравио др Владан Ђорђевић, лични лекар Милана Обреновића, оснивач Црвеног крста и писац трилогије "Цар Душан", а одавде је интерниран у Аустрију.

По брду се нижи виле "Грлица", "Царић", "Славуј", "Пролеће" и у њима су спавали уметници, како пише Огњан Топаловић у "Врњачким стазама.

Прочитајте још: Да ли сте знали да на свету постоји чак 6 Кипова слободе и то није све: Ево савета шта би требало обавезно да посетите

Најлепша вила је Замак културе Јована Белимарковића који је био најважнија личност Обреновићеве Србије и на чијем степеништу је стари ђенерал дочекивао све саме министре. Али, близу се налази низ других вила. Са пажњом треба погледати вилу "Ђорђевић" коју је изградио банкар, а у којој је била смештена ОЗНА, па вртић.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.