Немојте загристи док не прочитате шта имамо да кажемо.
Одувек уживам у пармезан сиру и често га користим у кухињи, али након путовања у Италију, сазнала сам да сам га целог живота јела погрешно! Да ли је то и ваш случај, проверите у тексту испод.
Прочитајте још: Нервира вас што се РАСПАДАЈУ КНЕДЛЕ у супи? Ако урадите ОВО на почетку, имаће савршене облачиће теста! (РЕЦЕПТ)
Најбољи начин да једете пармезан
Европљани уопште, али посебно они са јаком производњом сира, имају врло специфичне начине на које се баве својим сиревима. У Италији свој пармезан схватају озбиљно, а како би оптимизирали ужитак у јелу, имају процес у три корака.
На сиру нема воска или другог омота, па иако је кора тврда, то је само сушен сир и потпуно је јестив
Корак 1: Шиљаста ивица кришке
Пармезан је сир опран сољу. Како сир стари, та саламура која се ствара на кори се апсорбује у сир. То значи да ће, када погледате кришку, од врха до отприлике пола пута према кори, сир бити најблажи у погледу укуса, јер со не продире тако далеко у велике котуре. Овај део сира, према традицији, требало би да се користи или за јело (послужен на дасци), или саструган на широке траке за украшавање ствари тамо где желите тај нежнији укус.
Корак 2: Средина кришке
Када стигнете до средине кришке, приметићете да сир постаје мало гушћи и сланији, или много сланији ако је сир одлежао дуже. Ово је тренутак када треба да извадите ренде и употребите сир као топинг за пасту, или додајте комадиће у салату или их користите као састојак у сосу од сира.
Корак 3: Кора!
Када стигнете до коре, престаните са рендањем и брзо обришите спољашњост благим раствором белог сирћета. Ово је само зато што сте углавном држали кору у руци, па би јој у овом тренутку требало мало чишћења.
Запамтите: На сиру нема воска или другог омота, па иако је кора тврда, то је само сушен сир и потпуно је јестив. Оставите кору у замрзивачу како бисте је искористили за супе, чорбе или пасуљ.
Можете их сачувати много корица и направити чист пармезан, основу за прављење рижота, или их намочити у врућој креми, охладити и процедити крему да направите шлаг са укусом пармезана.
Сада следи најбољи део: Када извадите коре из супе или пасуља, приметићете да су, иако се нису истопиле у јелу, лепо омекшале. Ставите топлу, омекшану кору на кришку хлеба, прелијте балзамико сирћетом и поспите исецканим свежим зачинским биљем за изванредну ужину. Или исеците на мале коцкице и пржите у тигању, да направите забавне мале крутоне које ћете посути по било ком јелу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ