Како би вам свежа јаја остала јестива и до четири недеље, потребно је да их правилно држите у фрижидеру
Уколико сте бацили амбалажу и нисте сигурни колико су јаја стара, постоји неколико начина помоћу којих можете да проверите.
Прочитајте још: Нисте ни знали, али ево како још можете да употребите МАСЛИНОВО УЉЕ у кући?
Уколико се једно јаје покварило, не значи да су и остала, а њихову свежину можете проверити помоћу чиније воде и осећаја.
Да ли јаје тоне или плута
Овај једноставан трик показаће колико су јаја срара. Узмите дубоку чинији и напуните водом. Потом јаје ставите у чинију тако да буде потпуно прекривено водом, на овај начин добићете три резултата.
- ако је јаје потонула на дно или се окренуло на страну и тако остало, значи да је свеже.
- уколико јаје тоне, сли стоји под углом на врху, вероватно је старо око недељу дана и још увек може да се једе.
- уколико јаје не плута, значи да је старо и да треба да га баците.
Отопите две кашичице соли у две шољице хладне воде. Ставите јаје у воду: ако потоне значи да је добро, ако плута, значи да је престаро
Постамтрајте беланце
Овај тест је добра идеја ако не планирате да кувате јаје, него требате да га разбијете пре припремања. Разбијте јаје на равни бели тањир и добро размотрите конзистенцију и изглед беланаца - не би смело превише да се разлије, јер треба да буде густ и помало лепљив, благо непрозиран. Ипак, ако је беланце воденасто, превише прозирно, јаје више није свеже. С временом, беланце пропада и постаје воденаст, а приметићезе и да жуманце више није заобљено, него помало спљоштено.
Проверите мирис
Сумпораст мирис често се описује као "мирис поквареног јајета". С разлогом, јер јаје које се поквари интензивно сумпорасто смрди, толико јако да се може осетити и кроз љуску. Ако стање није баш толико јасно, а забринути сте због свежине, разбијте јаје на тањир и добро га помиришите. Уколико осетите мирис сумпора, баците јаје.
Ако су јаја пала на било којем од ова три теста дефинитивно нису за јело. Старија јаја која су још добра можда је најбоље тврдо скувати – имају већи ваздушасти мехур, па ће се лакше гулити након кувања.
Правилно кување
Салмонела и остале штетне бактерије врло су честе у јајима, због тога је нужно јаја увек добро термички обрадити. Ако сте их кували прекратко, на меко, то није довољно да се униште све опасне бактерије. Због тога се препоручује да јаја увек кувате на тврдо, а ако их печете, загрејте их до 75°Ц. Кувана јаја чувајте у фрижидеру.
Да ли су свежа јаја кувана
Нисте добро распоредили јаја у фрижидеру и сада више не знате која су свежа, а која кувана? Лако ћете то открити. Јаје благо завртите на равној површини - ако је нестабилно и љуља се значи да му се помера унутрашњост, односно да је свеже. Ако се окреће глатко, кувано је.
Прочитајте још: Стакла се неће маглити ако "украдете" нешто од МУШКАРАЦА!
Правилно чување
Јаја треба чувати у фрижидеру, најбоље у картону у којем сте их купили. Амбалажа ће заштитити јаја од разбијања и од навлачења мириса остале хране, а на њој је наведен и рок трајања. Треба да стоје врхом ка горе. Жуманце је склоније кварењу од беланаца, а у овом ће се положају ваздушни мехур задржавати на врху, па ће бити мања вероватноћа да ће штетне бактерије пронаћи пут до жуманаца.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ