Спречите ширење бактерија
Уколико кухињски сунђер мењате сваке две недеље, спречићете ширење бактерија. Такође би требало да их замените ако имају непријатан мирис или ако почну да се распадају.
Прочитајте још: Похована вода: Звучи невероватно, али људи масовно праве овај специјалитет (ВИДЕО)
- Ако су прљави, сунђери могу да раширите клице на све што додирну, од посуђа и прибора до кухињских површина и уређаја - испричала је ДЖенилyн Натчингс, америчка сертификована стручњакиња за сигурност хране.
Лабораторија Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (УСДА) за прехрамбену технологију и сигурност утврдила је две методе које делују на дезинфекцију кухињских сунђера и после којих поновно можете да их користите.
Машина за прање судова
Сваке вечеру у машину за прање посуђа убаците и кухињски сунђер на горњу полицу, каже ДЖенифер Кјуинлан, доктор наука и професорка на Одељењу за прехрамбене науке Универзитета Дреxел. Топлота истовремено дезинфикује сунђер и ваше посуђе.
Микроталасна
- Пазите да је сунђер влажан, ставите га у микроталасну и држите је унутра један минут. Видећете како из ње излази пара - рекла је Куинлан. Ове две методе су 99 посто делотворне у уништавању бактерија присутних у сунђерима.
Када бацити кухињски сунђер
У неком тренутку требало би да баците сунђер. Две недеље је прилично добар век трајања типичног кухињског сунђера, каже Хатчингс.
- Ако је мењате сваке две недеље, спречићете ширење бактерија. Такође би требало да их заменити ако имају неугодан мирис којег се не можете решити или ако почну да се распадају - рекла је Хатчингс.
Прочитајте још: ГРОЖЂЕ, ЈАЈА, СОС ОД ПАРАДАЈЗА... 10 ствари које НИКАДА не би требало да стављате у микроталасну
Ипак, истраживање из 2017. године тврди да чишћење кухињских сунђера не убија добро бактерије. Можда је боље да сунђере мењате сваке недеље него да покушавате да их очистити, преноси Инсајдер.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ