Pored kvalitetne kafe, važan je i način pripreme ovog napitka.
Malo ko zna da za tursku kafu na početku pripreme voda ne treba da proključa. Naprotiv, u džezvi se voda zagreva do trenutka pred vrenje, pa se onda sklanja sa ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak džezve se dodaje kafa. Idealna mera je po jedna punija kašičica za svaku šoljicu kafe.
Pročitajte još: Odlučili ste da NAGLO prestanete da pijete KAFU? Evo zbog čega to nije dobra ideja
Promešajte mešavinu da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste kafa do ivice džezve, ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili u šoljicu. Potom opet vratite na vruću ringlu, i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Takođe, nikako ne treba previše mešati kafu, jer mešanje ubija ukus. Ukoliko volite slađu kafu, šećer dodajte iskljičivo u hladnu vodu, u džezvi, a nikako u gotovu kafu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU