Спремате колаче, а квасца нема на видику. Рецепт који решава проблем!
Колико пута вам се десило да таман што се спремите да направите омиљену погачу или другу посластицу и схватите да немате квасац у кући. Не брините, не морате да идете до радње из удобности дома, можете га направити и сами и увек бити спремни за омиљене рецепте.
Прочитајте још: Овај састојак сви избегавају кад спремају ТОРТЕ и КОЛАЧЕ, а невероватно је КОРИСТАН
Рецепт за домаћи квасац
Састојци:
- 1 шоља брашна
- 1 шоља млаке воде
- Већа стаклена тегла или неки суд у коме ћете култивисати квасац. Није пожељно да буде од пластике.
- 1 кашика шећера
Припрема:
Помешајте све састојке у глатку масу, покрити газом или фолијом и оставите на топлом, само водите рачуна да није на директној топлоти, јер то убија квасац.
Процес ферментације траје од 3-7 дана у зависности које сте брашно користили и да ли се додали шећер. Готово је када с појаве мехурићи на њему и када осетите познат мирис врења.
За један килограм брашна биће вам потребно око две шоље домаћег квасца.
Ако желите да имате квасац при руци сваког дана, можете у теглу са домаћим квасцем, сваки дан додавати по пола шоље млаке воде и брашна. Тако ћете га хранити сваки дан и имаћете константну производњу. Тада треба да мешате масу након додавања, па користите силиконску или дрвену варјачу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ