Некада се много пажње посвећивало постављању стола, да све буде на свом месту.
У ужурбаном дану тешко да стигнемо и да се окупимо да заједно једемо, а тек да размишљамо о постављању стола. Међутим, током дана слава и празника који нас чекају можемо да се посветимо и уређењу стола.
Свечано постављен сто укључује неколико делова: столњак, подметаче за тањире (уколико сте за ову варијанту), тањире, чиније за супу, тањире за салату, тањире за хлеб, салвете, виљушке за салату, виљушке за вечеру, ножеве, кашике за супу, кашике за десерт, чаше за воду, чаше за црвено вино и чаше за бело вино.
Правилно постављање стола у свечаним приликама
Мени прослава је доста шити од оног уобичајеног, тако да ће захтевати и више посуђа. Све то посуђе треба добро организовати.
Прочитајте још: Одличан укус и кремаста текстура: Ово је тајни састојак за НАЈУКУСНИЈИ ПИРЕ од кромпира
Испред сваког госта се налази доњи велики плитки тањир из ког се не једе, већ се на њему послужи онај који је сервиран из кога ће се јести. Виљкушка за јело, салату и велика виљушка за глвавно јело налазе се са леве стране тањира док се кашика и нож налазе са десне стране тањира.
Изнад тањира се налазе кашичица и виљушчица за десерт, са горње десне стране чаше за воду, вино. Са леве стране се ставља чинијица за салату и тањир за хлеб.