У ужурбаном дану тешко да стигнемо и да се окупимо да заједно једемо, а тек да размишљамо о постављању стола. Међутим, током дана слава и празника који нас чекају можемо да се посветимо и уређењу стола
Свечано постављен сто укључује неколико делова: столњак, подметаче за тањире (уколико сте за ову варијанту), тањире, чиније за супу, тањире за салату, тањире за хлеб, салвете, виљушке за салату, виљушке за јело, ножеве, кашике за супу, кашике за десерт, чаше за воду, чаше за црвено вино и чаше за бело вино.
Правилно постављање стола у свечаним приликама
Мени прослава је доста шири од оног уобичајеног, тако да ће захтевати и више посуђа. Све то посуђе треба добро организовати како не би било превише елемената на столу.
Прочитајте још: Погача са црним и белим сусамом којој нећете моћи да одолите: Лака и брза за припрему, идеална и за почетнике (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Испред сваког госта се налази доњи велики плитки тањир из ког се не једе, већ се на њему послужи онај који је сервиран из кога ће се јести. Виљкушка за јело, салату и велика виљушка за главно јело налазе се са леве стране тањира док се кашика и нож налазе са десне стране тањира.
Изнад тањира се налазе кашичица и виљушчица за десерт, са горње десне стране чаше за воду, вино. Са леве стране се ставља чинијица за салату и тањир за хлеб.
Правило је да се чиније и овали износе се на сто тек када сви седну. Имајте на уму да те чиније буду исте боје или бар сличне, јер ће једино тако успоставити хармонију међу осталим шареним стварима.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ